Gå til hovedindhold
Miniagurker i forskellige udviklingstrin – de største er klar til at høste. Foto: Karna Maj.
Miniagurker i forskellige udviklingstrin – de største er klar til at høste. Foto: Karna Maj.
Artikel - Sådan gør du

Sådan dyrker du agurker i drivhuset

For at få succes med agurker i drivhuset skal du så og plante på det rigtige tidspunkt og beskære planten rigtigt.
Karna Maj - 
21. marts 2018

Det er dejligt hele sommeren at kunne hente mange agurker i drivhuset, og et par planter er nok til at forsyne en lille familie med agurker hele sommeren. Børn kan spise mange agurker, så måske tre planter i børnefamilier.

Du kan enten dyrke dine agurker fra frø eller købe dem som udplantningsplanter i maj måned. Det er ikke svært at forkultivere agurker, og det giver dig mulighed for selv at vælge sort med de egenskaber, du foretrækker.

Forskellige typer og sorter

Agurk, Cucumis sativus, findes i forskellige typer, bl.a. slangeagurker, asier og drueagurk. Det er slangeagurk, der dyrkes i drivhus, og sorter til drivhusbrug kaldes ofte drivagurk. 

Du kan vælge mellem lange slangeagurker og små miniagurker/skoleagurker, som lige passer til at komme med i madkassen, hvis de høstes små. 

Der findes også mere specielle agurkesorter med pigge og den runde gule citronagurk, men disse sorter er som regel med hanblomster. 

Citronagurk med både han- og hunblomster. Hunblomsterne sidder på enden af en lille frugt, mens hanblomsterne kun har en tynd blomsterstilk. Foto: Karna Maj.

Alle de gamle sorter er også med hanblomster, men der er stor forskel fra sort til sort på, hvor mange hanblomster, de sætter. De hansterile sorter kom først omkring 1970. 

Agurker med og uden hanblomster

Når du køber frø, er det vigtigt at overveje, om du vil have en hansteril F1 sort, som kun sætter hunblomster. Eller om det er ok, at agurkeplanten også sætter hanblomster.

Hvis du vælger en sort med både han- og hunblomster, skal du knibe alle hanblomsterne af, da de ellers bestøver hunblomsterne, så agurkerne udvikler kerner og bliver buttede. Dyrker man bare en sort med hanblomster, vil insekterne kunne bestøve alle agurkehunblomster i nærheden. Ønsker man selv at tage frø af agurker (der ikke er F1 sorte), skal der selvfølgelig ske en bestøvning.

Hvis du har tænkt dig at høste agurkerne som ret små, når de ikke at udvikle kerner af betydning. 

Lange, slanke drivagurker. Foto: Karna Maj.

Købe planter eller så selv?

Du kan enten vælge at så dine agurkeplanter selv midt i april eller købe små planter i slutningen af maj, når det er ved at være tid til at plante ud i drivhuset. 

Det er ikke meget dyrere at købe planter end at købe frø, hvis du kun skal bruge 1-2 planter. Desværre er det ikke altid muligt at få at vide, hvad sorten hedder, om den er meldugsresistent, og om den er hansteril. 

Køb af agurkeplanter

Vær kritisk med det sted, hvor du køber dine agurkeplanter. Stativer med planter på gaden, som ikke kommer ind om natten, bør helt undgås. Vælg et gartneri eller planteskole, hvor planterne står inde i et drivhus eller lignende beskyttet sted.

De første agurkeplanter kommer til salg alt for tidligt i forhold til, hvornår det er tilrådeligt at plante dem ud i et uopvarmet drivhus. Vent med at købe til det er plantetid efter midten af maj. Køber du tidligere, må du passe dem på linje med de forkultiverede, til det er plantetid.

Det er vigtigt, at agurkeplanten har et godt og sundt rodsystem, når den plantes ud. Foto: Karna Maj.

Køb af agurkefrø

Hvis du sår selv, får du et større udvalg af sorter at vælge imellem. Smagen varierer lidt fra sort til sort, men der er ikke den store forskel. Den store forskel er, at dine hjemmeavlede og nyhøstede smager af meget mere end agurker fra supermarkedet.

Du kan vælge meldugresistente sorter, så der er minimal risiko for, at planterne ødelægges af meldug fra midt eller sidst på sommeren. Det står i sortsbeskrivelsen eller på posen, hvis sorten er meldugresistent.

Agurkefrø er dyre – de hansterile og meldugresistente sorter kommer normalt med kun 5 frø i en portion frø. 

Agurkefrø er dyre, så gem evt. overskydende frø til næste år. Normalt spirer de fint også året efter. Foto: Karna Maj.

Det er nok at så 1-2 ekstra frø i forhold til det antal planter, du ønsker at plante. Det er godt at have 1-2 frø på lager, da du kan nå at så et hold senere, hvis planterne går til ved den lidt problematiske udplantning i drivhuset i maj/juni. Agurkefrø bevarer normalt fint spireevnen til næste år.

Hvornår kan du så agurker?

Drivhusagurker bør ikke plantes ud i et uopvarmet drivhus før midt til sidst i maj. Erfaringsmæssigt passer det med at så agurkeplanterne den 15. april indenfor et lunt sted. Du kan så agurker til drivhuset helt frem til juni.

Til opvarmede drivhuse og orangerier kan du så allerede i marts – hvor tidligt afhænger af, hvornår du har det varmt nok til at plante ud i april.

Sådan sår du agurker inde:

1)

Du skal bruge et antal 8-10 cm potter, som svarer til det antal agurkeplanter, du ønsker. Fyld potterne med såjord. Nederst i potten kan du evt. komme en lidt mere næringsrig jord i ved at blande lidt pottemuld i såjorden. Så et frø i hver potte i 1 cm dybde. 

2)

Sæt potterne et godt lunt sted til, da agurkefrø helst skal spires ved 24-26°. Frøene rådner let ved lavere temperatur. Overdæk potterne med plast, så jorden ikke tørrer ud. Står potterne i solen, skal de dækkes med hvid plast, da jorden ellers bliver for varm. 

3)

Fjern plasten, så snart kimbladene er på vej op, og stil planterne et lyst og solrigt sted ved ca. 20° varme. Får planterne ikke lys nok i forhold til varme, bliver de lange og ranglede. 

Agurkeplanten er på vej op med de store kimblade. Foto: Karna Maj.

4)

Fra maj er det en god idé, hvis du på solrige og lune dage sætter potterne på dagsophold i drivhuset. Men de fleste nætter er det stadig alt for koldt at lade dem stå derude. Det er vigtigt, at agurkeplanter ikke udsættes for lave temperaturer på noget tidspunkt. 

5)

Når de sættes ud i drivhuset, skal de gradvis vænnes til den skarpe sol, ellers bliver bladene solskoldede og hvide.  

Agurkerne er på dagsophold i drivhuset for at få nok lys og blive stærke og sunde planter. Foto: Karna Maj.

6)

Vand de små planter med tempereret vand. Hold jorden i potterne fugtig, så planterne ikke mangler vand. Pas på ikke at overvande, da det giver svampeangreb på rodsystemet. De må dog heller ikke tørre ud, da planterne øjeblikkelig hænger og kan tage skade, hvis de står i en solvarm vindueskarm og mangler vand. 

7)

Omplant evt. til lidt større potte i pottemuld, hvor agurkeplanten kan stå indtil udplantningen. Vær forsigtig – agurk tåler ikke at få beskadiget rødderne. 

Hvornår er agurkeplanterne klar til udplantning?

Når planterne har 3-5 store blade er de klar til udplantning. Større planter er ofte sværere at få i god vækst efter udplantningen. Plant aldrig ud, hvis rødderne ikke er ude ved pottekanten og kan holde potteklumpen intakt under plantningen.

Agurkeplanter klar til udplantning. Er det stadig for koldt til at plante, skal de plantes om i lidt større potter, ellers går væksten i stå. Foto: Karna Maj.

Sådan planter du agurkeplanter ud

Det kritiske tidspunkt i agurkeplantens liv er udplantningen. Det er derfor vigtigt at overholde disse retningslinjer ved udplantningen:

Plant først ud efter midten af maj.

Plant først ud, når lufttemperaturen er over 12 grader om natten, og jordtemperaturen er min. 18 grader om natten. Agurker kan ikke lide kold jord. Kommer der alligevel kolde nætter efter udplantningen, så varm drivhuset op, eller pak agurkeplanterne ind, med f.eks. flere lag fiberdug.

Jorden skal være varm og porøs til en agurkeplante. Her er blandet sand og kompost i drivhusjorden. Foto: Karna Maj.

Sol og varme

Agurkeplanter kan tåle mere varme og sol end tomater, når de først er etablerede, så plant dem gerne mod syd og længst væk fra døre. Agurkeplanter skades dog, hvis temperaturen kommer op på 30° C. Derfor er det en god ide med automatiske vinduesåbnere. 

God jord til agurker

Agurkeplanten skal have en god luftig og fugtighedsbevarende jord for at kunne udvikle et godt og sundt rodsystem. Dyrker du direkte i drivhusjorden, og er jorden en god muldet jord med lerindhold, så tilsæt en spandfuld sand og en spandfuld god, ikke helt omsat kompost og bland det ind i jorden. 

Er jorden sandet i forvejen tilføres to spandefulde kompost og ingen sand. Den ekstra jord giver mulighed for at lave en plantevold.

Lav en jordvold

Agurkeplanten kan ikke tåle stående vand omkring rodhalsen, da den da vil rådne. Derfor må man aldrig vande helt inde omkring stænglen. Den bedste sikring mod råd i rodhalsen er at lægge en vold af god jord og plante i den, så vandet løber effektivt væk fra rodhalsen. 

De tre agurkeplanter er sat ned i plantehuller i en jordvold for at forhindre, at vandet kommer til stå omkring rodhalsen. Den miderste plante er en ekstra plante, som får lov til at udvikle stammeagurker i nogle uger, hvorefter den fjernes. Foto: Karna Maj.

Man kan også skære bunden ud af potten og sætte halvdelen af potten over jordhøjde. Men plantning uden potte giver bedre rodudvikling til siderne.

Plantning i plantesæk

Planter du i plantesæk, kan der være maks. to agurkeplanter i en plantesæk. Sørg for at plantens rodhals er lidt over jordniveau, så der ikke kan samle sig vand omkring rodhalsen.

Beskyt planterne

Ved udplantningen beskadiges rødderne tit lidt, og de er lidt tid om at begynde at sætte nye gode rødder, mens planten fortsætter med at øge bladarealet. Det kan få planten til at hænge med bladene i den første tid efter udplantningen. Hæng et stykke hvid fiberdug op, som kan skygge for planten midt på dagen i starten. Overbrus planten, hvis den hænger.

Planterne er blevet lidt for store inden udplantning og hænger midt på dagen, og derfor står de i skygge bag et gardin fra middag og til sidst på eftermiddagen. Foto: Karna Maj.

Pasning af agurkeplanter

Efter udplantning skal agurkeplanterne passes med vanding, gødning, opbinding og beskæring frem til høst.

Undgå at overvande

Pas på ikke at overvande. Bladene hænger ofte på grund af ubalance mellem rodnet og bladareal. Hvis jorden er fugtig, skal der ikke vandes, men skygges som første valg. Er jorden meget fugtig skyldes de hængende blade næsten altid, at rødderne er ved at gå til på grund af overvanding.

Gødning til agurkerne

Plantesække indeholder ofte kun gødning til de første par uger efter plantning. Der findes plantesække med naturgødning, hvor planterne ikke skal gødes så hurtigt efter plantningen. Men det er vigtigt løbende at tilføre gødning til vandingsvandet efter nogle uger. 

I meget varme perioder, hvor planterne har brug for store mængder vand, skal man tilføre lidt mindre gødning til vandet.

Dyrker du i drivhusjorden, vil den tilførte kompost give næring nok en lille månedstid. Den bedste måde at gøde på hen over sommeren er at komme et nyt lag god kompost ovenpå jorden, eller vande med en drivhusgødning. Ny næring kan også tilføres med et tyndt lag græsklip. Det vil samtidig reducere fordampningen og behov for vanding.

Opbinding er nødvendigt

Agurkeplanten er en hurtigtvoksende klatreplante med slyngtråde og masser af lange sideskud. Derfor snor man plantestænglen rundt om en lodret snor bundet op til drivhusets tag. Det bliver agurkeplantens stamme. 

Skal du fjerne de første agurkeblomster?

I alle bladhjørner dannes der små agurker og normalt 2-3 i hvert bladhjørne. De første små agurkeblomster kommer i bladhjørnerne på stammen og giver de tidligste agurker. Men de tapper planten for energi, så det går ud over plantens vækst, hvis de får lov til at udvikle sig. 

Man kan vælge at lade de første par agurker på stammen udvikle sig og høste dem meget små. Har man flere planter, kan man vælge at lade den ene få lov til at sætte mange stammeagurker i starten. 

Denne plante får lov til at sætte stammeagurker et stykke op for hurtigt at få de første agurker, men det forsinker udviklingen af sideskud. Foto: Karna Maj.

Sådan beskærer du agurker

Den bedste plante med flest agurker får man ved at beskære konsekvent. Sideskuddene på stammen beskærer man over to til tre blade hele sommeren, da de eller hurtigt vil blive et vildnis og overtage en stor del af drivhuset. 

Der findes mange forskellige opskrifter på beskæring. Den her giver erfaringsmæssigt en plante, som har en jævn forsyning med agurker, og planten holdes i en rimelig størrelse: 

 • Fjern alle stammeagurker.
   
 • Knib alle sideskud på stammen over 2. blad.
   
 • Knib alle sideskud på sideskud over 1. blad.
   
 • Knib topskuddet, når det når drivhusets tag eller led det hen under rygningen af drivhuset.
   
 • På sorter med hanblomster fjernes hanblomsterne, inden de åbner sig. 

Sideskuddet knibes af et lille stykke over 2. blad. Foto: Karna Maj.

Høst og opbevaring

De første agurker kan du plukke allerede få uger efter udplantning. Høst altid agurkerne, når de har nået den rigtige længde i forhold til sorten, men inden de begynder at blive tykke. Det giver de mest velsmagende agurker - og flest agurker

Agurker smager bedst friskhøstede, men de kan opbevares i en plastpose i en uges tid. De holder sig fint også uden for køleskabet i nogle dage. 

I hvert bladhjørne dannes der agurker med varierende antal. Her er den største agurk ikke blevet plukket i tide, så måske visner den lille og falder af. Foto: Karna Maj.

Agurker kan snittes og kommes i fryseren til agurkesalat – de skal tøes op i eddikelagen, men det er slet ikke på højde med en agurkesalat lavet med friske agurker. Drivagurker kan syltes, men der er ikke den samme smag i dem som i drueagurker og asier, og vandindholdet er højere.

Sygdomme og skadedyr

Det er desværre meget sjældent, at en agurkeplante overlever til efteråret uden at blive angrebet af sygdomme og skadedyr.  Men med lidt rettidig omhu vil planterne overleve og vil give masser af agurker det meste af sommeren, og med lidt held en del agurker helt frem til oktober.

Når man køber planter, er der en risiko for, at man får sygdomme og skadedyr med ind i drivhuset. De kan oftest ikke ses på de små planter ved køb. 

Alt planteaffald fjernes i efteråret fra drivhuset for at forebygge sygdomme og skadedyr. I foråret bør drivhuset vaskes effektivt med sæbevand (krystalsæbe) for at fjerne evt. overlevende skadegørere.

Nedenfor en oversigt over de mest almindelige skadegørere og problemer på agurk i drivhus:

Dårlig trivsel

Agurkeplanten er sart over for overvanding, kulde, træk, plantning i for kold jord, kompakt jord, vandmangel. Det kan vise sig som slappe blade, dårlig rodudvikling, manglende vækst, frugterne falder af osv. 

Ujævn frugtsætning

Som regel skyldes det manglende beskæring. Hvis planten i en periode udvikler alt for mange store agurker, eller man ikke høster dem i tide, har planten ikke energi nok til at udvikle de små agurker, som bliver gule og falder af. Frugter, der falder af, kan også skyldes lille og dårligt rodsystem. 

Agurkmeldug

På latin Sphaerotheca fuliginea. Er altødelæggende for planten. På oversiden af de ældre blade kommer hvide pletter, senere også på yngre blade. Angrebet kommer normalt i juli og fremad, og efter at planterne haft det for tørt i nogle dage. Fjern ældre blade. Køb meldugresistente sorter. 

Begyndede angreb af meldug. Foto: Karna Maj.

Rodhalsråd

På latin Phythium spp. og Phytophtora spp. Stænglen bliver blød og rådner i jordoverfladen. Undgå vand omkring rodhalsen.

Gråskimmel

På latin Botrytis spp. Efter sankthans skal vinduer og døre holdes åbne døgnet rundt, da der ellers er risiko for angreb af gråskimmel i drivhuset. Risikoen minimeres desuden ved regelsmæssig beskæring, så planten ikke bliver for tæt.

Agurkskimmel

På latin Pseudoperonospora cubensis. Er en skimmelsvamp, som kan være totalt ødelæggende og breder sig meget hurtigt. Begunstiges af varmt og tørt vejr, ses oftest i juli og august. Angrebet viser sig først som gule pletter mellem bladnerverne. De bliver senere brune og bladet visner i løbet af en uges tid. Fjern løbende alle angrebne blade – nye små blade kan give et mindre antal agurker i en periode. 

Når agurkskimmel inficerer planten er bladene i starten marmorede gule og grønne, men snart er de helt gule og begynder at visne til brunt. Foto: Karna Maj.

Spindemider

På latin Tetranycus urticae. De er næsten usynlige, og oftest opdager man først angrebet på de nederste blade som gule pletter, hvor miderne har suget plantesaft. 

Der er derfor en god ide at bruge en lup og holde øje med, om der er et angreb på vej, så man kan udsætte rovmider, inden spindemiderne når at opformere sig så meget, at planten skades alvorligt. 

Spindemiderne ligner små glasklare perler i starten, senere kan der komme spind på bladene. 

Er der mange spindemider, reducerer man antallet med insektsæbe inden udsætning af rovmider, og de mest angrebne blade fjernes, da der er måde med, hvor mange spindemider de ret få udsatte rovmider kan æde. Sæbevandet skal skylles grundigt af, inden rovmiderne sættes ud. 

Hvis man med lup finder et spædt angreb på kun få blade, kan bladene fjernes, og man kan ved overbrusning et par gange om dagen have held til at undgå yderligere angreb.

Her har spindemiderne opformeret sig i et stykke tid og er blevet rigtig mange, og bladene er ved at blive helt gule. Foto: Karna Maj.

Andre skadegørere:

 • Agurkmosaikvirus
 • Agurkpletbakteriose
 • Penselskimmel
 • Agurksyge
 • Hvide fluer
 • Trips
 • Agurkbladlus

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.