Gå til hovedindhold
Foto: Kim Ahm.
Foto: Kim Ahm.
Artikel - Sådan gør du

Sådan dyrker du artiskokker

Artiskokken har man dyrket langt tilbage i tiden som grøntsag. Men de grågrønne blade og den intense lilla blomst pynter også i prydhaven.
Birgitte Hasholt. Fotos: Kim Ahm. - 
ons. 8. feb. kl 13:20

Artiskok, Cynara cardunculus (blev tidligere kaldt Cynara scolymus) er en flerårig tidselagtig staude, som bliver cirka 1,5 m. høj og 1 m i diameter. I Danmark er den normalt enårig.

Såning af artiskok

Så i det tidlige forår 

Artiskok forkultiveres i februar-marts. Frøene ligner solsikkefrø og er nemme at håndtere. Så dem i potter med så- og priklemuld, og sæt potterne indendørs. 

Artiskokker spirer ved en temperatur på omkring 15 grader. Regn med, at det tager cirka 10 dage, før frøene spirer. 

Efterhånden som de små artiskokspirer vokser til, pottes de om efter behov.

Udplant i maj

De små artiskokplanter kan først plantes ud på det blivende sted i maj.

Inden udplantning hærdes planterne ved gradvis tilvænning til livet udendørs. Sæt dem i let skygge og læ nogle timer om dagen. For at give småplanterne godt lys at gro i og langsomt vænne dem til udelivet, kan de sættes i drivhuset, når det er blevet varmt nok.

Når artiskokkerne er plantet i køkkenhaven, skal de passes med vand og næring. Artiskokker bryder sig ikke om vandlidende jord, men tørke duer heller ikke.

Artiskok i køkkenhaven. Foto: Kim Ahm.

Artiskokker er yderst dekorative i køkkenhaven, hvor de skaber en charmerende  middelhavsstemning mellem andre urter og blomster. Her blander artiskokkerne sig med prægtige bladbeder, majs og georginer.

Dyrk på velgødet jord i solen

Artiskokker dyrkes i dybmuldet, velgødet og veldrænet jord, og det er vigtigt, at artiskokken får fuld sol. 

Brug gerne velomsat staldgødning til gødskning af jorden. Organisk gødning fungerer som en madpakke for planterne, og har man mulighed for at bruge det, er det ingen sag at dyrke artiskokker økologisk. 

De vil i løbet af sommerens lange vækstsæson tage næring til sig i takt med, at de har brug for den, og de vil vokse sig store og flotte.

Høst i juli-august

Planten gror rimelig langsomt i begyndelsen, men pludselig har man alligevel en velvoksen artiskok, og i juli og august er tiden inde til høst. Knopperne er klar til høst, når de er 8-12 cm i diameter.

Hvis man ikke høster blomsterhovederne, vil artiskokken blomstrer med store lilla kurveblomster i august til september.

Fotograf: Flickr

En sund delikatesse

De uåbnede blomsterhoveder skæres af, hvorefter de koges i cirka 20 minutter, og den inderste kødfulde base nydes med koldt smør, vineddike eller hollandaisesauce. Man kan også spise de små uåbnede hoveder fra sideskuddene - de er blandt andet gode at sylte.

Planten indeholder flere stoffer, som tillægges sundhedsfremmende egenskaber, og dele af planten indgår i en række naturlægemidler. 

Artiskokkens latinske slægtsnavn Cynara skulle eftersigende komme af det græske ord for hund kuon. Måske fordi den åbne blomsterkurv ligner tandsættet fra en hund. Foto: Kim Ahm.

Kan artiskokken overvintre i Danmark?

Artiskokken stammer oprindeligt fra middelhavsområdet og Nordafrika, hvor planterne er flerårige. 

Den type artiskok, som danner de spiselige/delikate blomsterstande, er ikke hårdfør i Danmark, men man kan være heldig at artiskokken overlever en mild vinter.

Skiftende temperaturer med udsving mellem frost og tø og for meget fugt er som regel det, der gør det af med planten. Derfor er det vigtigt, at den som udgangspunkt ikke står for vådt.

Giv planterne en vinterdyne

Hvis man gerne vil hjælpe artiskokkerne til overvintring, kan de dækkes med granris eller halm. 

Man kan også vælge at dyrke den mest hårdføre slags af spiseartiskokkerne ‘Serridslevgård’. 

Skulle man ønske artiskokker mest til pynt, er kardon, som dyrkes for de spiselige stængler og de flotte blades skyld, fuldt hårdfør i Danmark. 

Artiskok til pryd. Foto: Kim Ahm

Artiskok som prydplante

Artiskokken er på ingen måde ydmyg. Den passer perfekt til herskabelige haver, men den er lige så skøn at dyrke et helt almindeligt sted. Her er det afgørende blot, at der er plads. 

En enkelt artiskok beriger et hjørne af haven med bjergtagende skønhed.

Artiskokken er flot at bruge, uanset om man har en moderne have med enkle stringente linjer eller en gammel have med hyggekroge. I den moderne have vil artiskokkens arkitektoniske fremtoning være en gevinst, og landbohaven vinder ved artiskokkens strejf af oprindelighed, som matcher en stemningsfuld cottage garden-stil. 

Flere artiskokker sammen er smukt og nødvendigt, hvis planten skal bruges til at spise, ellers er der ikke hoveder nok. Men en enkelt artiskokplante i et hjørne af køkkenhaven er også en mulighed, og her vil eksemplaret trone som et dekorativt element og fungere som fikspunkt for øjet.  

Gode artiskoksorter

Her kfår du vores bud på nogle gode sorter af artiskok.

Giv HAVEN som julegave

Giv 10 eller 5 numre numre af magasinet HAVEN. Så sender vi en ekstra julegave med.
Luk

Find din afdeling

Vælg et område på kortet
Tilbage til alle afdelinger

Vælg afdeling eller kreds