Gå til hovedindhold
Hestemynte
Hestemynte. Foto: Kim Ahm
Artikel for alle

Dyrk din egen te

En del blomsterplanter kan mere end blot at pynte i haven. De friske blade og blomster overhældes med kogende vand og trækker nogle minutter, og så har du en velsmagende urtete, der styrker immunforsvaret og lindrer hoste og ondt i halsen.
Birgitte Hasholt - 

Det er nemt at dyrke sin egen urtete, men ellers fås flere af urteteerne også i tørret form i helsekostbutikker. Du kan også selv tørre planterne ved at lægge dem på et lunt og luftigt sted.

Hestemynte er en af de bedste te-planter, du kan dyrke i haven. Smagen minder om Earl Grey te, og både blomster og blade er gode til at sætte smag på teblandinger med andre urter eller blomster.

Hestemynte er også en meget flot og pyntelig plante i bedet. Den røde hestemynte passer til et bed med pangfarver, men hestemynte findes også i mere afdæmpede farver fx violet – og den variant er også meget god til te.

Dejlige mynter

Den almindelige mynte er en anden dejlig te-plante. Plantens blade udskiller en æterisk olie, som dufter og smager stærkt af menthol. Myntete lindrer hoste og ondt i halsen, og der skal kun et par blade til, før man har en duftende urtete. 

Mynte er meget nem at dyrke. Planten er hårdfør og breder sig uhæmmet, så det er en god idé at plante den i krukker, så du kan styrer væksten.

Mynte findes i mange varianter med forskellig smag fx æblemynte, chokolademynte og ananasmynte. Polejmynte er giftig og bør ikke bruges til te.

Mynte

Kamille

Kamille er en klassisk te-plante og lægeurt, som kan spores langt tilbage i historien. I gamle dage blev den brugt mod tungsind. Og en stor buket er da også lige til at blive i godt humør af.

Kamille sås om foråret, og herefter vokser planterne til uden det store hurlumhej. Det er blomsterne, man bruger til te. De må gerne være knapt udsprungne og kan enten bruges friske eller tørrede. I haven giver kamille både lethed og duft i bedene.

Sort og grøn te bliver bedst i bjergene

Du kan også godt dyrke almindelig sort og grøn te i danske haver, men mest som prydplante. Teens kvalitet bliver nemlig bedst, når den dyrkes højt oppe i bjergene i subtropiske egne fx i Kina og Indien. 

Bryg altid kun te af blomster og blade fra planter, som du med sikkerhed ved er uskadelige. En del haveplanter er giftige. 

 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.