Gå til hovedindhold
Fransk anemone. Foto: Flickr.
Fransk anemone. Foto: Flickr.
Artikel - Sådan gør du

Dyrk franske anemoner

De er helt vidunderlige de franske anemoner, som er en forfinet udgave af skovens anemoner. Læg dem i april i bede eller i krukker og få en overdådig blomstring fra juni og frem.
Laila Sølager - 
27. marts 2008

De franske anemoner, Anemone coronaria, har mange år på bagen som kulturplante og stammer fra Tyrkiet, hvor de omkring 1650 blev udbredt over hele det europæiske kontinent.

Fransk anemone. Foto: Fotolia

På trods af navnet stammer nutidens franske anemoner ikke nødvendigvis fra Frankrig. Der findes to hovedtyper: De Caen-typerne, som er fremavlet af franske gartnere. De har mange forskellige klare farver og er kendetegnet ved en enkelt ring af kronblade omkring den sorte midte.

I Irland arbejdede gartnerne med de samme anemoner, men de avlede fortrinsvis på de halvfyldte blomster, der er tæt besatte med smallere kronblade. Disse anemoner kaldes St. Brigid-anemoner

Hos begge typer af franske anemoner rager de lange sorte støvdragere langt ud fra selve blomsterbunden. Det har en slags dådyrøjne-effekt – sådan a la Bambi med de lange øjenvipper. Yndigt ser det ud, når de franske anemoner blomstrer i løbet af sommeren i hvide, røde, blå eller lilla farver.

Knolde af franske anemoner. Foto: Laila Sølager

Læg dem i april

De franske anemoner er knoldplanter, der overvintrer som indtørrede rosinlignende knolde. De hænger i små poser både i havecentret og planteskolen i foråret, og de er ikke ret dyre. Godt nok ser de tørre knolde heller ikke ud af ret meget – men bare vent, franske anemoner er de rene forvandlingskugler.

Læg dem i april-maj i bede eller i krukker og få en overdådig blomstring fra juni og frem.

Sådan gør du:

 1. Først og fremmest skal de meget tørre knolde ”vågne”, så de bliver i stand til at skyde friske skud. Derfor lægger du knoldene i vand i et døgn, før de læges i krukker med almindelig pottemuld eller i bedet, når risikoen for frost er overstået.
   
 2. Det ser bedst ud, hvis du lægger en hel flok knolde med 4-6 cm indbyrdes afstand. Knoldene skal ned i 4-5 cm’s dybde og spirer efter 3-4 uger.
   
 3. Da de nye blade ikke tåler frost, kan krukkerne i begyndelsen stå i drivhuset eller i en overdækket garage.
   
 4. Du kan lægge franske anemoner frem til midten af maj og stadig nå at få blomst i år.
 5. Bedste voksested er i god varm jord, hvor der gerne må være lidt skygge midt på dagen.

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.