Gå til hovedindhold
Salat dyrket som forafrøde til salat. Her er majsen netop planten ud og salaten er klar til høst. Foto: Karna Maj
Salat dyrket som forafrøde til salat. Her er majsen netop planten ud og salaten er klar til høst. Foto: Karna Maj.
Artikel - Sådan gør du

Dyrk salat, spinat eller dild før majsen

Du kan nå at høste en forafgrøde af salat, spinat og dild, før majsen skal bruge pladsen i bedet. Få Karna Majs tips til, hvordan du gør.
Karna Maj - 
tor. 23. Mar. kl 9:57

Majs kan først plantes ud i bedet, når jorden er varm nok fra sidst i maj til først i juni. Så der er to måneder, hvor du kan dyrke en anden afgrøde i bedet. Salat, spinat og dild er gode bud forafgrøder. De kan alle tre nå at give et godt udbytte, inden majsen skal bruge hele bedet. 

Læs meget mere om at dyrke majs i HAVEN 4, 2017. Du får HAVEN ved at melde dig ind i Haveselskabet.

Forkultivering af salat og spinat

Hvis du vil dyrke salat som forafgrøde, får du det bedste udbytte ved at forkultivere salatplanter og plante dem ud midt i april. 

Det er vigtigt at vælge salater med hurtig udvikling fx sorten ’Little Gem’, som jeg har haft stor succes med til forkultivering og tidlig udplantning.  

Spinat kan du godt nå at få et stort udbytte af ved at så direkte, men ved at forkultivere får du tidligere spinat. Du kan fx bruge den helt almindelige sort ’Matador’.

Sådan gør du:

Så indenfor først i marts, så kan du nå at have store planter til at plante ud midt i april. Så i rootrainer eller 6 cm potter, og tynd senere ud til en plante pr. hul/potte. 

Det er bedst at så både spinat og salat i en vindueskarm, hvor der er højst 15° C . De spirer ikke i en varm stue. 

Planterne kan efter få uger flyttes ud i drivhuset, hvis det er en mild periode, og du dækker med fiberdug om natten.  Eller sæt potterne ned i en drivbænk inde i drivhuset. Det kølige ophold i drivhuset giver meget bedre planter end i en for varm vindueskarm.

Du kan læse mere om, hvordan du dyrker salat her

Forkultiveret spinat. Foto: Karna Maj.

Plant ud i april

Midt i april, evt. tidligere i et mildt forår, kan du plante de forkultiverede planter ud i det kommende majsbed. 

Salat: Start med at lave en plan over, hvor majsplanterne skal være. Det er en god ide at sætte pinde ned der, hvor majsplanterne skal plantes ud til sin tid. Udplant så én salatplante, hvor hver majs skal stå, samt én midt mellem de to majsplanter. 

Spinat: Gør som beskrevet for salat, men plant to spinatplanter mellem de to kommende majsplanter.

Dæk salat og spinatplanterne med fiberdug den første tid efter udplantningen, da blæst og kolde nætter ellers vil stresse planterne, så væksten går i stå. Kig til de små planter tit for at se, om der skal vandes, og om der er snegle, som er i gang med at æde dem.

Tunnel med fiberdug over de nyligt udplantede salatplanter, Foto: Karna Maj.

Tid til høst

Når det bliver varmere, kan du fjerne fiberdugen, og så er der ved at være fine blade at høste af, og fra midt i maj kan du begynde at høste salathoveder.

Høst først de salathoveder, der står på majsens pladser, så pladsen bliver frigjort, inden majsen skal udplantes sidst i maj til først i juni. Planterne mellem majsene kan du lade blive stående sammen med majsen i 1-2 uger, så du kan høste dem i løbet af den periode.

Her er nogle af salathovederne høstet, på de pladser, hvor majsen senere skal udplantes. Foto: Karna Maj.

Såning direkte på friland

Du kan selvfølgelig også så salat, spinat og dild direkte, når vejr og jord tillader det i april. 

Sådan gør du:

Dæk det såede areal med fiberdug, det forhøjer jordtemperaturen et par grader, så frøene spirer hurtigere og bedre.

Salat vil ikke kunne nå at danne hoveder, inden man er nødt til at rydde planterne for at give majsplanterne plads. Derfor er det en god ide at så f.eks. egebladet salat, som vokser hurtigt. Der fås både røde og grønne sorter. Pluk de små blade til salatskålen.

Spinat kan man normalt nå at høste mange blade af, inden de sidst i maj går i stok på grund af varme. 

Dild kan man så i rækker mellem de kommende rækker med majs. Her kan man lade nogle af planterne stå til krondild. Blomstrende dild er gode insektplanter, og det kan være en fordel, hvis majsplanterne angribes af bladlus. Vælg en bladdild – den skal nok gå i blomst og sætte dildkrone alligevel.

Husk at tynde ud i rækkerne, så det giver gode planter. Både dild og spinat går hurtigt i blomst, hvis der er for lille planteafstand.

Giv plads til hovedafgrøden

Det er vigtigt, at majsen får plads til at udvikle sig. Derfor skal forafgrødens store planter fjernes senest 2 uger efter, at majsen er plantet ud. Også selvom der står fine salatplanter. Salathoveder kan normalt holde sig op til 10 dage i køleskab, mens spinat og dild kan fryses ned til vinterbrug.

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.