Gå til hovedindhold
Kaktus i potter
Foto: Kaktus København.
Artikel for alle

Sådan passer du kaktusser og sukkulenter

Kaktusser og sukkulenter skal have masser af lys og lige tilpas meget vand. Her er en lille pasningsguide.
Kaktus København - 
22. marts 2016

Pasningsguiden er udarbejdet af Kaktus København, en butik der udelukkende handler med de stikkende skønheder.

Lys

Kaktus og sukkulenter kommer fra områder med meget sol. Det er derfor vigtigt at give planterne meget lys. Planterne kan sagtens tåle at stå i en sydvendt vindueskarm eller en havestue. Især hvis du løbende sørger for, at der er god udluftning i rummet. 

Hvis du giver din kaktus for lidt lys, bliver den efterhånden tyndere og blegere. Giver du din kaktus meget lys, bliver den kompakt og farverig

Vanding

Kaktusser og sukkulenter visner ikke som andre planter, og det kan derfor være svært at vide, hvornår de har brug for vand og ekstra pleje. Kaktusser og sukkulenter har det bedst, hvis de får lov til at tørre ud mellem hver vanding. Det er derfor bedre at vande planten ordentligt igennem én gang om ugen, end at vande kaktussen lidt hver dag. 

Det afhænger blandt andet af kaktustype, rumtemperatur, pottestørrelse, årstid og jordart, hvor hurtigt din kaktus tørrer ud. Det er derfor en god ide løbende at holde øje med, hvor tørt eller fugtigt din kaktus har det og vande derefter.

Især om vinteren (november til marts), hvor kaktussen går i dvale, kan kaktusser og sukkulenter bedst lide at stå køligt uden at få for meget vand. 

Hvis du vander for lidt, vil din kaktus holde op med at vokse. Vander du for meget, er der risiko for, at din kaktus flækker eller rådner. 

Jord

Kaktusser og sukkulenter har godt af at stå i porøs jord. Det sikrer, at rødderne får luft og mindsker risikoen for, at planten bliver ødelagt ved overvanding.

For at få den optimale jord til din plante, skal du blande pottemuld 1:1 med grus (eller groft sand). Tilsæt evt. lidt gødning til jorden. Det kan sagtens være almindelig tomatgødning.

Din plante bør ompottes hvert 2-3 år – gerne i foråret, hvor planten er i vækst. Når du ompotter din plante, skal du vælge en potte, som er 2-3 cm bredere end den tidligere, så din plante kan få lov til at vokse. 

Udendørs

I sommerhalvåret har kaktusser og sukkulenter det dejligt ude på terrassen, i et drivhus, i havestuen eller på en altan. Pas dog på, at din kaktus ikke vælter i vinden, eller bliver for våd, hvis der er tale om en regnfuld dansk sommer. 

Kaktus

Annonce