Gå til hovedindhold
Foto: Karna Maj.
Foto: Karna Maj.
Artikel for alle

Sådan dyrker du de tidlige kartofler

Her kan du læse, hvordan du dyrker tidlige kartofler i syv enkle trin. Hvis du vil høste skønne nyopgravede kartofler af egen avl allerede i juni, skal kartoflerne forspires sidst i februar.
Louise Møller - 

Ved at forspire læggekartoflerne kan du give dem et forspring, så de hurtigere bliver klar til høst, og du kan spise tidlige kartofler. Fra kartoflen lægges, og til du kan høste, går der 80-100 dage. Forspiringen skal derfor startes i slutningen af februar, hvis du vil have nyopgravede karofler af egen avl i juni. 

1) Vælg den rette sort

Forudsætningen for at kunne høste kartofler allerede midt i juni er, at man vælger en af de meget tidlige sorter.

De meget tidlige sorter har den fordel, at de sjældent angribes af kartoffelskimmel, da denne svampesygdom først angriber i slutningen af juni, efter de tidlige sorter er høstet.

Blandt de meget tidlige sorter kan nævnes: Sofia, Swift, Solist, Frieslander, Primula og Hamlet. 

2) Forspir kartoflerne i en kasse

Læg kartoflerne i en flad kasse, stil kassen lyst og køligt dvs.  12-15 grader. Det er vigtigt, at kartoflerne kun lægges i ét lag, så alle kartofler får lys, og der er plads til at spirerne kan udvikle sig. Spirerne skal helst blive tykke og korte, og det kræver rigeligt lys.

Foto: Istockphoto.com

3) Opvarm jorden i køkkenhaven

To uger inden lægningen, dvs. midt i marts, kan du med fordel opvarme jorden i køkkenhaven ved at dække den med klar plastik. Det virker som et drivhus, og det vil hæve jordens temperatur betragteligt, og dermed få kartoflernes til at vokse hurtigere.

4) Læg kartoflerne i køkkenhaven

Sidst i marts, når spirene er ca. 1 cm lange, er kartoflerne klar til at komme i jorden. På dette tidspunkt skulle risikoen for hård frost gerne være ovre. Kartoflerne lægges forsigtigt, så spirerne ikke knækker af. Sørg for, at den side af kartofler, som har flest spirer, vender opad. Meget tidlige kartofler lægges kun lige under jordoverfladen. Her er jorden lun.

Foto: Flickr

5) Hyp kartoflerne og dæk med plastik

Hyp kartoflerne, hvilket vil sige, træk et ekstra lag jord omkring kartoffelrækken med et hakkejern, således at der kommer en lille jordvold på 10-15 cm ovenpå knoldene. Læg herefter plastikken hen over jorden igen for at holde på varmen.

6) Luft ud

På dage med solskin skal du lette på plastikken og lufte ud, så planterne ikke får det for varmt. 

7) Fjern plastikken og erstat med fiberdug

Fjern først plastikken, når kartoflerne er kommet op ad jorden, erstat med fiberdug (gerne på buer). Der er bedre ventialtion under fiberdugen, så du mindsker rikoen for svampeangreb. Fiberdugen beskytter planterne mod en evt. nattefrost. Når planterne er ca. 20 cm høje, fjernes fiberdugen. Hvis ikke du dækker med fiberdug, skal du holde ekstra øje med vejrudsigten. Er der nattefrost på vej, skal kartofterne dækkes over med plastik om natten, så de ikke bliver svidet af frosten. 

Glæd dig til juni, hvor de første kartofler er klar til høst.

Kartoffelsorten 'Danique'

Hvis du har tålmodighed til at vente med at servere nyopgravede kartofler til midt i juni, kan du udsætte forspirringen et par uger, så kartoflerne er klar til at komme i jorden i midten af april, hvor jorden er lunere, og du derfor slipper for at dække med plastik eller fiberdug.

Ved at dyrke forskellige sorter af kartofler, både tidlige og middeltidlige, kan du strække sæsonen med nye kartofler i haven.

Kom med til Cph Garden 2022

Fra den 30. juni til 3. juli bliver du igen inviteret til Danmarks største haveshow: Haveselskabets Cph Garden i Ballerup. 4 dage med over 100 forskellige foredrag, 8 unikke showhaver designet af udvalgte havedesignere til lejligheden, haveoplevelser, skønne stande og meget mere. Når billetten er købt, er der gratis adgang til alle foredrag.