Gå til hovedindhold
Tomater
Artikel for alle

Sådan dyrker du tomater

Det er let at dyrke tomater fra frø, og der er mange grunde til at lave planterne selv. Du sparer penge, og med tomatplanter har du udsigt til grøn frodighed hele sommeren.
Skarresøhus - 
04. marts 2010

Der findes mange sorter, som både smager og ser forskelligt ud. Nogle bliver små og dråbeformede, mens andre bliver store som en knytnæve. Og du kan dyrke hvide, gule, orange, stribede eller rødviolette.

De fleste trives bedst i drivhus, hvor der er varmt og fugtigt, men du kan også dyrke i vindueskarmen, på altanen og på friland.

Vil du være selvforsynende, er 4-6 planter i drivhus passende. Du kan f.eks. vælge et par cherrytomatplanter. De små tomater kan plukkes direkte fra planterne og spises som slik. Plant også et par tomatsorter, der får faste frugter til brug i salater og pastasovs og prøv en bøftomat, som er fin i suppe og chutney.

Fra juli og frem til oktober, når frosten sætter en stopper for plantevæksten, kan du høste tomater til den daglige husholdning.

Sådan sår du tomater:

 1. Kom jorden i potter, den skal være neutral, porøs og humusrig.
   
 2. Læg tre små frø i hver potte. Tryk frøene let ned i jorden, og overbrus med lunkent vand.
   
 3. Stil potterne i en solvendt vindueskarm Læg evt. klar plast over - temperaturen bør være ca. 21-25 grader.
   
 4. Når planterne er kommet op, bør de placeres et sted, hvor temperaturen er ca. 15 grader, da planterne ellers bliver ranglede og får svært ved at udvikle blade.
   
 5. Tjek dem dagligt, og vand efter behov.
   
 6. Når de er ca. 10 cm store, kan de pottes om i større potter. Er frøene sået i en bakke, bør de pottes om, så snart hver lille plante har dannet blade.
   
 7. Planterne skal passes inden døre, indtil faren for nattefrost er ovre.

Udplantning

Når tomaterne skal plantes ud, skal du beregne 50-70 cm mellem hver plante og 1 meter mellem rækkerne.

Har du ikke et drivhus, kan du lægge klar plast over planterne. Det giver en hurtigere modning, så sæsonen forlænges. Tomater på friland bør placeres et lunt og solrigt sted, f.eks. opad en mur på terrassen.

Opbinding

Bind en bambuspind eller en snor til drivhustagets sprosser, så planten har noget at vokse opad.

Knib tomaterne

Jo mere sollys, jo bedre smag. Det er en af grundene til, at det er en god idé at knibe sideskuddene væk. De skal fjernes, inden de bliver for store. Blade samler energi til planten og bør kun fjernes, hvis de er visne eller dækker sollyset.

Læs mere her: Trin for trin: Sådan kníber du tomaterne

Husk at lufte godt ud i drivhuset, så der kommer frisk luft til planterne, det kan evt. forebygge svampeangreb og andre sygdomme. Husk, at vinden ikke kan hjælpe til med bestøvningen i drivhuset, så der skal du selv ryste planterne.

Gode tomatsorter

Gode sorter at dyrke fra frø:

 • 'Sungold' - orange cherrytomat med sødlig og krydret smag. Udvikles i dekorative klaser. Egner sig til krukker eller plantesække.
 • 'Yellow brandyvine' - bøftomater som bliver store og lidt uformelige. Saftige tomater med helt speciel krydret smag. Trives bedst i drivhus.
 • 'San Marzano' - klassisk italiensk sort, der er fast og kødfuld.
 • 'Black Russian' - udvikler store bøftomater med god smag.
 • 'Red Alert' - frilands busktomat, som trives i potter og plantesække eller i rækker mellem køkkenurterne. Giver mange søde og små hjerteformede tomater.
 • 'Plum Lemon' - små citrongule tomater med en fin syrlig smag.
 • 'Tigarella' - gul og rødstribet tomat, som i monden stand er lysegrøn med mørkegrønne striber. Smager let syrligt og er dekorativ.

Får du ikke sået alle tomatfrø, kan posen gemmes tillukket et mørkt og køligt sted, da frøene kan holde sig i op til seks år.

Gode sorter til udplantning:

Når du ikke at dyrke tomater fra frø, kan du købe dem som planter til udplantning. De mest solgte sorter er fx:

 • 'Gemini' - trives både på friland og i drivhus. Den udvikler ret pæne tomater med sejt skind og en god smag.
 • 'Ida' - bør dyrkes i drivhus. Den modner tidligt og er mere modstandsdygtig end ‘Gemini’, og så smager den dejligt.
 • 'Bonner Beste' - god og tidlig frilandstomat, der kan dyrkes i plantesække på terrasse eller i køkkenhaven.
 • 'Gardeners Delight' - udvikler kirsebærstore tomater. Planterne er velegnede til espalier.
 • 'Tiny Tim' - populær cherrytomat, som giver mange sødt krydrede frugter.
 • 'Sweet Cherry' - lille tomat med en mild og sød tomatsmag. Udbyttet er måske ikke så stort som på andre sorter af cherrytomater, men smagen kan anbefales.

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.