Gå til hovedindhold
Blå druer
Foto: Flickr
Artikel - Sådan gør du

Sådan dyrker du vindruer i haven

Her får du tips og gode råd om at dyrke vin i haven.
Laila Sølager - 
17. september 2009

På sydvendte skråninger eller op ad solvarme mure dyrkes vindruer som aldrig før herhjemme. De seneste år, er der kommet mange gode sorter frem, som kan tåle at vokse i det fri under vores kølige himmelstrøg. Derfor er det oplagt at dyrke dine egne spisedruer hjemme i haven.

Vinplanten kan ikke stå på egne ben, men må bindes op til enten espalier eller tråde, der er spændt ud mellem godt meterhøje pæle. Regn med, at hver plante fylder omkring halvanden meter, når den holdes kraftigt beskåret.

Beskæringen af vin er alfa og omega for at få en stærk plante med de rette skud og frugtsætninger. Du skal klippe i vinrankerne flere gange i løbet af sommeren af to grunde: For at sørge for, at planten bruger energien til drueklaserne - ikke til at vokse - og for at forme vinstokken, så den bliver luftig og til at styre.

Beskæring

Søde og modne druer

Først til druerne: Hver gang der dukker en blomsterklase op – de ligner små ”perler” – lader du skuddet vokse videre, indtil der er fire blade efter drueklasen. Blade og skud, der kommer efter, skæres bort. Så er der lys og luft til udviklingen af drueklaserne.

Når der efterfølgende dukker sideskud op fra bladhjørnerne, klippes de enten helt af eller kortes ind til to blades længde. For at en klase kan blive sød og moden, har den brug for 4-6 blades produktion af sukkerstoffer og energi. Lange sommerskud, der ikke sætter blomster, skæres af helt inde ved stammen.

En stærk plante

    Så til formen: Selve vinstokken kan formes til mange faconer alt efter dyrkningsmetoder. De første 3-4 år beskærer man udelukkende for at bygge en stærk plante op. De efterfølgende år for at holde vinranken slank, så den giver mange druer.

    Denne beskæring foregår tidlig om vinteren, når løvet er faldet af planten. Det er vigtigt at undgå at skære i vinranker fra januar til april, da de har en stor tilbøjelighed til at ”bløde” – altså miste en masse saft gennem de åbne sår. December - og gerne i juleferien – er et godt tidspunkt.

    Nogle sorter skal efterlades med 10-20 cm lange stappe på den nøgne stamme (lang sporebeskæring). Andre tåler, at alle sideskud klippes bort, så der kun er knopper tilbage på stammen (kort sporebeskæring).

    Det er vigtigt at vide, hvilken metode din vindruesort giver druer ved. Har du en vinplante, der ikke sætter blomster, kan du forsøge at lave en lang sporebeskæring til vinter. Her fra vil der bryde skud ud som muligvis blomstrer og sætter druer.

    Små druer

    Jord og næring

      Vin holder af jord med et højt kalkindhold. Har du lerjord, skal du tilsætte en del grus og gerne spagnum, så rødderne får mere luft. Vin er ikke særlig næringskrævende, men giv alligevel lidt gødning om foråret i de første år af vinstokkens levetid.

      Vin kan blive meget, meget gamle. Derfor er det vigtigt at bruge de første år på at opbygge en god stærk plante. Selvom det er vanskeligt at gennemføre, er det bedst at fjerne de drueklaser, der sættes på vinstokken de første par somre, så planten kun bruger energi på at udvikle et godt rodnet og en stærk top.

      Får vinplanten en melet belægning på bladene er det meldug. Det skyldes næsten altid, at vinplantens rødder ikke får tilstrækkeligt med vand. De er ofte plantet under udhæng eller i en terrassebelægning, hvor regnvandet har svært ved at nå rødderne. Læg en rislende vandslange ved rødderne flere gange i løbet af foråret og sommeren og vand grundigt i 2-3 timer.

      Sunde vinsorter til udendørs dyrkning i fuld sol:

        • ’Bianca’ – grøn, tyndskallet vin- og spisedrue. Moden sidst i september. Altid vellykket, selv i kølige somre.
        • ’Don Muscat’ – blå, vin- og spisedrue. Intens muscatsmag. Hårdfør. Modner altid – også i kølige somre – sidst i september.
        • ’Himrod’ – grøn, kerneløs. Super spisedrue med muscatsmag. Lang sporebeskæring. Hårdfør. Kan have svært ved at modne i kølige somre.
        • ’Rondo’ – blå, store klaser. Bedste sort til rødvin her til lands – også god spisedrue. Hårdfør. Moden i begyndelsen af oktober.
        • ’Regent’ – blå, vin- og spisedrue. Modner slutningen af september til begyndelsen af oktober.
        • ’Reform’ – grøn, få kerner. God vin- og  spisedrue. Moden fra september, kan hænge længe og blive meget sød.
        • ’Schuyler’ – blå spisedrue. Lykkes altid, også selvom sommeren ikke er optimal varm. Moden i september.
        • ’Vanessa’ – rød, kerneløs. Spisedrue. Moden sidst i september til begyndelsen af oktober. Kan have svært ved at modne i kølige somre.
        • ’Zalas Perle’ – grøn, sød og god vin- og spisedrue. Modner september – også i kølige somre.

        Vinranker

        Giv HAVEN som julegave

        Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.