Gå til hovedindhold
Foto: Gusta Clasen
Foto: Gusta Clasen
Artikel for alle

Er højbede gode for ryggen?

På nettet støder man ofte på den oplysning, at højbede er gode for ryggen. Vi har spurgt to eksperter, der svarer nej, med mindre højbedet er temmelig højt.
Morten Linnemann - 
28. marts 2019

Højbede har i mange år været populære i danske haver. De kan give orden og struktur i haven, de er praktiske at dyrke i og jorden varmer hurtigere op i foråret.

En del steder kan man også læse, at højbede er gode for ryggen, men er det nu også tilfældet? Vi har spurgt to eksperter:

”Man skal få sig et højbed, fordi man synes, det er funktionelt og kønt i haven. Ikke for ryggens skyld”.

Så klar er meldingen fra professor Jan Hartvigsen, fra Odense Universitets Hospital, der er en af Danmarks førende forskere i led, ryg og muskelsygdomme.

”Generelt er der ikke belæg for at sige, at højbede kan forebygge rygproblemer eller ”behandle” dem. Jeg er dog ikke i tvivl om, at der er mennesker med rygproblemer - specielt ældre mennesker - der kan synes, at det er mere behageligt at bukke sig ned til et højbed end helt ned til jorden. Og det er fint”, siger Jan Hartvigsen.

Disse højbede er ca. 40 cm høje. Foto: Gusta Clasen

Kommer an på højden

En anden ekspert, ergoterapeut Linette Pehrson fra Gigtforeningens rådgivning er enig, men mener dog, at højden på højbedet har betydning:

”Lave højbede på 20-30 cm har ikke nogen videre funktion i forhold til at behandle eller forebygge rygproblemer. Hvis man gerne vil forebygge rygproblemer, kan det være rigtig fint at få bevæget ryggen igennem – også helt ned til jorden. Men hvis man lider af rygsmerter, har man ofte problemer med at komme helt ned i jordhøjde, og kan derfor lettere passe højbede, men de skal altså op i en vis højde”, siger hun.

Hun anbefaler højbede med en højde på mindst 50 cm - gerne højere. 

”Ved de højere højbede, er der ikke behov for at bøje sig lige så meget fremover, og det kan være en fordel både hvis man har rygproblemer, men også hvis man har smerter i knæ eller hofter”, uddyber hun.

Konklusionen ser altså ud til at være simpel: Skal højbedet være mere end praktisk og æstetisk, men også lette belastningen på ryggen, skal højbedet ikke blot bestå af en enkelt palleramme, men op over 50 cm i højden.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.