Gå til hovedindhold
Erantis i sne.
Erantis er ualmindelig hårdføre, men de kan rammes af en uskøn sygdom, erantisbrand. Foto: Magnus Gammelgaard
Artikel - Sådan gør du

Erantisbrand - en svampesygdom i erantis

Erantis har ikke mange fjender, men svampesygdommen erantisbrand rammer udelukkende den lille gule forårsbebuder. Læs her, hvad du kan gøre.
Magnus Gammelgaard Nielsen - 
01. december 2015

Erantisbrand er en specialiseret svampesygdom, en “svampeparasit”, der kun angriber en planteart, nemlig erantis, Eranthis hyemalis. Når blomsterne synger på sidste vers, svulmer stængler og blade op med små “vabler”, der senere brister. Til syne kommer nu et fint, askeagtigt sort støv, som er svampens sporer – brandsporerne. 

Rører man ved dem, bliver ens fingre sorte som kul. Sygdommen svækker planternes vækst, og frøstanden knækker ned, før frøene bliver modne. 

Hvad kan man gøre?

Sporerne spredes med vinden eller i regnvejr med vandstænk til andre områder med erantis. Sygdommen kan næppe udryddes i haven, men det kan godt betale sig at forhindre, at den spreder sig:

  • Fjern de angrebne, opsvulmede stængler, før blærerne brister, og sporerne spredes. 
  • Endnu bedre er det helt at fjerne sygdomsramte planter og den omgivende jord, da svampen også kan inficere selve knoldene. 
  • Undgå at indsamle og sprede erantisfrø fra områder, hvor der findes angreb af sygdommen, da svampens sporer kan sidde uden på frøene.

Sorte brandsporer afslører, at planten er ramt af erantisbrand.  - Fotograf: Magnus Gammelgaard

Sejlivet sygdom

De sorte brandsporer er dog særdeles sejlivede. De kan overleve i jorden i adskillige år og spirer først, når den helt rigtige temperatur, fugtighed og værtsplante er til stede.

Brandsporerne kan ikke spire og angribe naboplanter samme år, som de er udviklet. Først den efterfølgende senvinter inficerer svampen de små erantis. Det sker, allerede før planten bliver synlig over jorden. 

Når svampen er trængt ind i erantissen, vokser den i de forskelle dele af planten, og først mod slutningen af blomstringen kan man se sygdommen med det blotte øje. 

Der er ikke forsket meget i erantisbrand. Derfor er der en del, man ikke ved om sygdommen. Det er for eksempel usikkert, om svampen vil være til stede permanent i planten, når først den er inficeret én gang. 

Erantisbrand inficerer stængel og blade, og frøstanden knækker af, før frøene er modne. - Fotograf: Magnus Gammelgaard

 

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.