Gå til hovedindhold
Høstasters i oktober. - Fotograf: Gusta Clasen
Høstasters i oktober. Foto Gusta Clasen
Artikel - Havetips

Få en smuk have i oktober

Det er nemt at sætte kulør på haven, hvis den er lidt kedelig her sidst på sæsonen.
Gusta Clasen - 
11. september 2013

Oktober er en god plantemåned, så der behøver ikke at være langt fra tanke til handling, hvis du vil have en smuk have i oktober.

Sentblomstrende stauder

Du kan med det samme få en god effekt ved at plante efterårsblomstrende stauder som høstasters, sankthansurt eller høstanemone i havens bede. Plant mindst fem ens planter i hver gruppe, så de ser ud af noget med det sammen.

Hyben fra honningrosen 'Hybrida' i oktober. Foto: Gusta Clasen

Glødende løv og røde bær

Til en smuk efterårshave hører også træer og buske med høstfarver, som får haven til at gløde, når løvet skifter fra grønt over rødt eller gyldent til brunt henover efteråret.

Der er mange at vælge imellem, men jeg vil særligt anbefale benved, røn og japansk løn, som jeg selv har stor glæde af i min egen have. Også planter med bær eller frugter, der holder længe, er skønne at have i haven om efteråret. Det kan fx være paradisæbler, dværgmispel og ildtorn.

Oktober i Haveselskabets have - Fotograf: Gusta Clasen

Viftende græsser

Høje prydgræsser som elefantgræs, rørhvene og almindelig blåtop er smukke, når de står og vifter i det gyldne efterårslys. De giver haven en yndefuld lethed og falmer til smukke efterårsfarver. Mange holder desuden faconen godt og pynter derfor i haven gennem en stor del af vinteren, og de ser helt eventyrlige ud, når de dækkes af et lag rimfrost eller sne.

Elefantgræs 'Malepartus' i oktober. - Fotograf: Gusta Clasen

Få magasinet HAVEN i oktober

Stort tema om vindyrkning i danske haver. Få 5 numre af HAVEN . Kun 345 kr.