Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Foto: Flickr
Artikel - Havetips

Få flere erantis i haven

Her får du tips til, hvordan formere erantis. Frøene skal høstes i maj.
Jesper Carl Corfitzen. Med bidrag fra Laila Sølager - 
10. juni 2010

Har du ikke et sted, hvor du kan få erantisknolde, kan du i løbet af maj høste en masse frø og så dem et sted i haven.

Det er ikke særligt svært at formere erantis. Eranthis hyemalis, der er en knoldplante, som formeres nemmest og bedst ved frø. Det er vigtigt at høste her i slutningen af maj, når kapslerne viser de første sprækker. Plukkes de for sent, vil frøene allerede være drysset ud.

Frøkapslerne knibes af, lige over det nu gule og halvvisne erantis kransblad, og lægges til tørre i en skål eller bakke i vindueskarmen. Efter nogle dage er frøkapslerne tørre, hvorefter de nemt kan nulres ud, og de tomme skaller smides bort.

Fotograf: Magnus Gammelgaard Nielsen

Frøene drysses direkte ud på jorden, fx under løvfældende træer, under buske eller langs hække, og jorden rives let efterfølgende. Herefter er der bare at vente og se hvad der dukker frem de kommende år, Husk, at luge så ukrudtet ikke tager over.

Frøene kan gemmes et køligt sted

Det tager fire år fra såning, til de nye erantisplanter kommer i blomst. Det første år ses kun to kimblade. På andet og tredje året vil der dukke små minierantis frem uden blomst. De kendes på det karakteristiske kransblad.

Først på det fjerde år, vil der i marts dukke fine gule tæpper frem med blomstrende erantis. Skal frøene gemmes, opbevares de tørt og køligt i køleskabet.

Fotograf: Magnus Gammelgaard Nielsen

Erantis lever livet farligt

Det første år er erantis bare en meget lille ukrudtlignende plante, og først efter tre års vækst er den blevet så voksen, at den blomstrer. Derefter går resten af sig selv. Blomster, frø, nye planter - du har fået et erantistæppe, som bliver større år for år.

Erantis er meget synlige, når de blomstrer og i et par måneder efter, hvor deres friskgrønne løv står tilbage. Men inden en erantisknold når til blomstringsalderen, har den levet 3-4 år i ubemærkethed.

I al den tid vokser de små erantisplanter blot stille og roligt, men ligner til forveksling ukrudt. Så de lever livet farligt hos den rengøringsivrige haveejer, indtil de bryder ud i blomst og kan være i fred for lugejern og haverive.

Fotograf: Magnus Gammelgaard Nielsen

Del gamle knolde

Gamle grupper af erantis kan alternativt deles og flyttes til nye steder i haven. Planterne graves op og flyttes nænsomt, så snart de står med spæde grønne nakker sidst i februar, først i marts.

Del dem og plant dem på steder i haven, hvor du har lyst til at se et gult tæppe næste forår. Erantis trives i almindelig havejord, gerne med et godt lag kompost af blade. Den vokser fint under træer og buske, der nu står nøgne, men senere får blade, der skygger for bunden.

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.