Gå til hovedindhold
Frederiksborg Slotshave i Hillerød er et besøg værd hele året rundt. Foto: Louise Møller
Frederiksborg Slotshave i Hillerød er et besøg værd hele året rundt. Foto: Louise Møller
Artikel - Inspiration

Fem haver det er værd at besøge om vinteren

Mens du utålmodigt venter på forårets komme, kan du besøge nogle af de smukke haver og parker rundt omkring i landet.
Louise Møller - 
16. december 2013

Efter en december med julehygge og en masse dejlig mad, er det skønt at komme ud og gå en tur i den friske luft. I stedet for den sædvanlige tur i skoven eller rundt i nabolaget, kan vi anbefale, at du besøger en af de mange fantastiske haver, parker og plantesamlinger, der findes rundt omkring i hele landet.

Selv her om vinteren kan det være en oplevelse at gå en tur i disse imponerende anlæg.

Botaniske haver og plantesamlinger

Det er sjovt og spændene at gå på opdagelse i botaniske haver og plantesamlinger. Her findes et væld af sjældne træer og buske og eksotiske planter, som man ikke troede fandtes i Danmark. Man bliver overrasket, når man opdager, hvor mange forskellige arter der findes af det samme træ. 

I botaniske haver er der som regel skilte på langt de fleste planter. Det giver gåturen en ekstra dimension at kunne gå fra skilt til skilt og studere, hvad planterne hedder, hvilket sted de oprindeligt kommer fra, og hvornår de er plantet.

Man kan også benytte lejligheden til at finde ud af, hvilke planter der tager sig smukt ud om vinteren. Vinterblomstrende buske, træer med en smuk bark eller dekorative indtørrede frøstande, der stadig sidder på grenene og vipper poetisk i vinden. 

Om vinteren har man den helt unikke chance for at studere løvtræers grenbygning og struktur. Ikke to træer er ens, og netop det faktum kan være en øjenåbner for, hvor skønne og unikke træer er. En sådan vinterbotanisk opdagelsesrejse kan absolut være inspiration til, hvilke planter man kan ønske sig hjem til sin egen have.

Slots- og herregårdshaver

Mange slots- og herregårdshaver er også offentligt tilgængelige hele året, og selvom haverne ikke står i fuldt flor på denne årstid, er de alligevel et besøg værd. Sigtelinjer gennem lange alléer, slyngede stiforløb og åbne plæner med store gamle træer.

Det kan ikke undgås, at man bliver lidt imponeret over disse stort anlagte haver og parker. Hver især har de deres egen historie, og samlet set er de et bevis på, at man også før i tiden var bevidst om, at en smuk bygning fortjener smukke omgivelser. 

Fem spændende haver

Her er nogle forslag til forskellige botaniske haver og slots- og herregårdshaver du kan besøge.

1) Holstenshuus Park

Haven ved Holstenshuus Gods i nærheden af Faaborg blev anlagt som en barokhave i 1753, men er senere blevet omlagt til romantisk stil. Slottet ligger i et kuperet terræn, hvilket man har udnyttet i haven med et terrasseanlæg, der er et af havens bærende elementer.

Her finder du stemningsfyldte søpartier, der kan krydses via elegante broer, romantiske lysthuse og skulpturer samt åbne plæner med store solitære træer. I 2010 stod parken færdig efter en gennemgribende renovering.

Adresse:
Slotsalléen 9
5600 Faaborg
Åben i dagtimerne
Entré 20 kr.

2) Paradishaven i Hesede Skov

Paradishaven eller Hesede Planteskole er et arboret i Hesede Skov mellem Haslev og Næstved. Den 200 år gamle forstbotaniske have blev etableret af Gisselfeld Kloster i 1813. Dengang fungerede den som planteskole, men efter lukningen i 1925 fik mange af de eksotiske træer lov til at vokse videre.

I dag er det blevet til en fantastisk samling af sjældne gamle træer, både stedsegrønne og løvfældende.

Adresse:
Fra Næstved - Rønnede landevejen, rute 54, køres ad Villa Gallina vej gennem Hesede Skov.
Parkering ved p-pladsen med skiltning til Paradishaven og Svenske-kløften.
Fri entré

3) Gråsten Slotshave

Slothaven blev anlagt i sidste halvdel af 1700-tallet som en have i romantisk landskabsstil. Haven spiller smukt sammen med det omgivende landskab og indeholder blandt andet søer, store åbne plæner og partier med skov. Haven er nok allermest kendt for Dronning Ingrids staudehave og rododendron.

Adresse: 
Slotsbakken
6300 Gråsten  
Åben hver dag fra kl. 7.30-16.30 (om vinteren)
Fri entré

4) Bangsbo Botanisk Have

Øst for Bangsbo Hovedgård findes dette smukke parkanlæg med bl.a. græsplæner, store træer, vandløb, skovpartier, et botanisk anlæg og Nordeuropas største spaltebed. Havens historie kan føres helt tilbage til 1400-tallet, og den første egentlige haveplan er fra 1812. Siden er haven blevet omlagt i flere omgange.

Adresse:
Dronning Magrethes Vej 3
9900 Frederikshavn
Fri entré

5) Arboretet i Hørsholm

Arboretet er den største samling af træer og buske i Danmark. Her findes over 2.000 forskellige arter. Det blev etableret tilbage i 1936 som en udvidelse af Forstbotanisk Have i Charlottenlund. Arboretet hører under Københavns Universitet, og planterne benyttes til undervisning i botanik samt til forskning både i ind- og udland. 

Adresse:
Kirkegårdsvej 3a
2970 Hørsholm
Åben hver dag fra kl. 7.30 til solnedgang
Fri entré 

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.