Gå til hovedindhold
Prydkirsebær
De seneste ugers varme har sat skub i forårshavens forrygende forvandling og i løbet af maj vil haven fyldes med blomstrende tulipaner, stauder og træer, som disse prydkirsebær. Foto: Jeanette Roust Thysen.
Artikel - Havetips

Fem havetips i maj

Her får du inspiration til, hvordan du får et forrygende forår i haven i maj.
Jeanette Roust Thysen - 
07. maj 2013

Forårsvarmen kom exceptionelt sent i år og ingen af os har derfor nået det vi ville eller plejer i haven. Men tag det roligt. Du kan fint nå at plante og dyrke haveglæden for fuldt udspring, selvom du først for alvor starter i haven nu. Her får du mine bedste bud på havefornøjelserne i maj.

1) Plant for pokker!

Maj er en god plantemåned for stort set alt. Med nye planter løfter du både haven og humøret fantastisk. Du kan fortsat både plante stauder, roser og stedsegrønne. Det samme gælder for hækplanter, buske og træer. Blot planterne kommer i potte, med klump eller som barrodsplante fra køl, der udsætter plantens udspring.

For at få langvarig succes med dine nye planter, skal du blot tage nogle helt enkle forholdsregler. Sørg først og fremmest for rigeligt vand til dine nye planter. Både før og efter plantning. Sørg samtidig for at løsne jorden godt i bunden af plantehullet, så både rødder og vand kan søge ud i den omgivende jord. Husk samtidig at vande planterne godt gennem resten af vækstsæsonen. Især i tørre perioder i løbet af foråret og sommeren.

2) Klip de stedsegrønne

Ønsker du en tæt vækst og en skarp form på dine stedsegrønne er det nu tid til at trimme formen. Alt fra buksbom, til taks og thuja har godt af at blive klippet første gang her i maj. I august kan du atter klippe dine stedsegrønne for at holde på formen hele året.

Høje stauder, som ridderspore og stormhat, og stauder med store og tunge blomsterhoveder, som bonderoser og silkepæoner, har ofte brug for støtte for at holde sig oprejst, når de blomstrer. Ved at sætte staudeholdere op omkring dine støttekrævende stauder nu, vil planten hurtigt vokse op og se helt naturlig ud, når vægten senere tynger i toppen.

3) Plej plænen

Mens vi længselsfuldt spejder efter nyudsprungne, lysegrønne blade på havens hække og træer, så er mange haver ved at drukne i de gamle brune blade, som bøgehækkene afstøder nu. Gælder det også i din have, så fat om en plæneklipper med opsamler og kør en tur henover bladbunkerne. På den måde kan nemt og hurtigt samle og fjerne bladene.

Døjer du med mos i plænen, så er det også en god idé at give plænen en tur med en vertikalskærer nu hvor græsset er i god vækst. Gød derefter plænen med gødning og så plænefrø på bare pletter. Gør du det lige inden en god gang regn, vil gødningen hurtigt opløses og frøene få den fornødne fugt til at spire.

4) Giv løbende føde til de hårdtydende

Hårdt arbejde kræver en ordentlig næring. Det gælder for alle havens voksende planter. Især remonterende roser kræver løbende energiforsyninger for at samle kræfter til det fyrværkeri af blomster som de senere skyder af i løbet af sommeren. 

Ved at give hver af dine roser en god spiseske gødning hver 5. uge frem til august, sikrer du dem madpakken til at stå distancen gennem en langstrakt blomstring.

5) Så, hvis temperaturen er stabilt høj

Jorden er lige nu tør og nattefrosten lurer stadig. Det er jordens temperatur og tilstedeværelsen af fugt, der afgør om frøene vil spire. Mange af køkkenhavens grønsager og sommerblomster spirer bedre og hurtigere, hvis du venter på tilstrækkelig varme, før du sår.

Hvis temperaturen er stabil høj, kan du så de fleste frø i løbet af maj. Sørg samtidig for at gennemvande jorden godt i rillen, inden du sår.

Husk blot, at de mest varmekrævende grøntsager som bønner, majs og squash bør vente med at komme i jorden til starten af juni, hvor jordtemperaturen kommer op på 15 grader, som disse afgrøder kræver for at spire.

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.