Gå til hovedindhold
Lige nu på denne tid af året kan sensommerens stauder og græsser nydes i stor stil. Her er det den hvide asters, Eurybia divaricata, der i baggrunden prydes af tørrede løvehaler, græsser og solhat. - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen
Artikel - Havetips

Fem ideer til haven i september

Her får du fem tips til, hvad du kan hygge dig med i haven her i september.
Jesper Carl Corfitzen - 
11. september 2013

Vi nærmer os efteråret med raske skridt. Her får du Jesper Carl Corfitzens fem ideer til, hvad du kan give dig i kast med. Der er både lidt til sjælen, kroppen og sundheden. Jesper er landskabsarkitekt, gartner og havefaglig leder I Haveselskabet.

Nyd solens sidste varme stråler

Selvom der er mange gøremål i haven i september og oktober, så skal du ikke glemme at nyde de sidste varme dage. Haveglæde skal jo ikke kun være hårdt arbejde og slid.  

Tag dig tid til at nyde, indsnuse og opsamle de sidste blomsterdufte og farver omkring dig. Find terrassens lune krog eller det solrige hjørne imellem havens buske, og nyd solens sidste varme stråler i dit ansigt. 

Du kan også gå dig en tur og lade sjælen opsnappe sensommerstaudernes varme brændte farvetoner og træernes gyldne look. De mørke korte dage kan snart indhente os, og det gælder bare om at få boostet sjælen forinden.

Så nyt græs

Trænger du til at røre dig, og har du gået med planer om at omlægge din plæne helt, så er det på tide at få jorden klargjort til såning af græsfrø. 

Er jorden ujævn og meget knoldet, kan du udlægge en god muldrig jord iblandet lidt kompost og sand. Fordel og jævn det godt ud og planér til slut jorden med nakken af riven. Træd jorden let til imellem udjævningerne. 

Det er vigtigt at købe græsfrø af god kvalitet, der passer lige til det formål, de skal bruges til. Et par uger efter at du har sået frøene, vil du opleve en fin ny græsplæne spire frem, som du kan få glæde af næste år. 

Sving saksen en sidste gang

Hvis du ikke lige fik studset de stedsegrønne buske tidligere på sommeren, så kan du netop nu gå en runde med trimmeren og få styret dine kreative klippeevner en sidste gang inden vinteren. 

Buskbom, taks, laurbærkirsebær og kristorn kan med fordel trimmes en sidste gang inden vinteren, og de vil derved stå knivskarpe og danne fine skulpturelle former. 

Har du ingen stedsegrønne buske i forvejen, kan du stadigt nå at plante nogle på tomme hjørner eller andre steder, hvor de vil peppe de ellers triste vintervisne bede op.

 

Beskær bløderne nu

Visse træer som fx birk, ahorn og valnød har kraftige saftstigninger på visse tidspunkter af året. Det gør dem sårbare ved beskæring. 

I september måned er saftstigningen lav i denne type træer, der kaldes blødere, og derfor er en beskæring nu klart at foretrække fremfor om foråret. Afkort eller fjern grene lige uden for grenkraven i en grenvinkel, hvorfra der udgår et nyt vækstpunkt. Læg aldrig snittet midt på en gren. Fjern også de grene, der krydser hinanden eller hænger i vejen.

Fjern dødt og sygdomsramt løv

I takt med at træer og buske mister deres løv her i sensommeren og ud på efteråret, er det en rigtig god idé at fjerne deres løv fra græsplænen. Det meste kan du kompostere og derpå genanvende i haven på et senere tidspunkt, når det er formuldet. 

Dog skal du være varsom med bladene fra roser og frugttræer. De har ofte sygdomme, som kan sprede sig på ny. Fjern derfor nedfaldent løv fra specielt roser og frugttræer, og bortskaf det helt. Eller vær sikker på, at du ikke genanvender det som kompost i nærheden af samme typer planter. På den måde mindsker du risikoen for at sprede sygdomme.

Så er foråret her for alvor!

Giv dig selv 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN for kun 345 kr. - eller giv HAVEN til én, du holder af. Lige nu får du en ekstra gave med.