Gå til hovedindhold
Guldsmed. Foto: Haveselskabet
Guldsmed. Foto: Haveselskabet
Artikel for alle

Fem ideer til at skabe et rigere dyreliv i haven

Her får du 5 gode ideer til, hvordan du som haveejer kan du gøre meget for at få et rigere dyreliv i din have.
Rie Birk Lauridsen - 
07. juni 2016

Der er en vifte af muligheder at vælge imellem, når du vil skabe en mere levende have. Vælg de ideer, der passer bedst til dig og din have:

1) Lad det døde ligge

Læg en tyk stamme i et bed, eller lav en lille brændestabel. Dødt træ er noget af det bedste til at tiltrække biller og tusindben. Især når stammen har ligget et par år, vil den være hjemsted for mange spændende dyr.

Mange mosser og laver vil vokse på det gamle, døde træ, og har du en gammel træstub, kan du være heldig, at der vokser østershatte på den.

Foto: Pixabay

Det gælder om at skabe mange levesteder til dyrene. Det kan være en bunke grene, kvas og blade, et stengærde eller en bunke store sten. Sørg for, at der er både sol, skygge, tørre og fugtig steder i haven.

2) Lav et lille vandbassin

Et lille havebassin kan nemt laves af en spand, der er gravet ned, så kanten flugter med jorden. Fyld den op med regnvand og læg et par store sten i, så dyrene kan kravle op igen. Sæt en stor vandplante, fx en gul iris, i en potte på bunden.

Læs mere: Lav en en lille havedam i en murerbalje

Du kan selvfølgelig også anlægge en lidt større dyrevenlig havedam, Og hvis det kniber med pladsen, kan et fuglebad i haven sørge for frisk vand til både fugle og flyvende insekter.

Foto: Ann Malmgren
Foto: Ann Malmgren

3) Lad et lille område i haven være urørt

Lad gerne et hjørne stå, hvor det gerne må rode lidt. Lad græsset vokse, lad grene og blade ligge, og lad ukrudet være. Her vil der være en lille oase for edderkopper og andre dyr.

Ukrudt som brændenælder og løgkarse er vigtige værtsplanter for larver af nældens takvinge og aurorasommerfuglen.

Foto: Flickr/Richard Ash
Foto: Flickr/Richard Ash

4) Plant blomster med masser af pollen og nektar

Det er især vigtigt med planter, der blomstrer tidligt og igen sidst på året. De er værdifulde for sommerfugle, bier, svirrefluer, humlebier og alle de andre.

Åbne blomster, hvor du kan se støvdragerne, er meget bedre end de lukkede og fyldte blomster.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Blomster med lange kronrør, som akeleje og blodribs vil favorisere insekter med lange tunger fx nogle arter af humlebi og mange natsværmere. De mere flade blomster som mælkebøtte og bellis vil favorisere insekter med korte tunger fx honningbien.

Bi i mælkebøtte. Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vilde danske urter er altid at foretrække, hvis du vil gøre det godt for de vilde hjemmehørende insekter.

Foto: Flickr/Jelle Berends og lezumbalaberenjena og Ann Malmgren
Almindelig katost, vild gulerod og blåhat. Foto: Flickr/Jelle Berends, lezumbalaberenjena og Ann Malmgren

Få tips til gode nektar- og pollenplanter her

Plant også buske med bær, som giver føde til fuglene, og stedsegrønne og tornede planter, som giver skjul og overvintringssteder.

Ved at plante i flere etager med træer øverst, buske midt i og lave planter i bunden, kan du udnytte højden og skabe mange forskellige levesteder for dyrelivet i din have.

5) Sæt et pindsvinebo i hækken

Pindsvin går i hi om vinteren og behøver et beskyttet og tørt sted at sove. Det kan være en kasse med hø, som er dækket af grene eller blade. Kig kun forsigtigt en gang i mellem for ikke at forstyrre det sovende pindsvin. Du kan også købe et færdigt pindsvinebo, som er lige til at placere i hækken.

Tænk også på at lave et hul i hegnet eller plankeværket, så dyrene kan komme ind og ud. Et pindsvineterritorium består ofte af flere haver, hvor det patruljerer hver nat og spiser snegle og biller.

Læs mere: Sådan bygger du et vinterhi til pindsvinet

Pindsvin. Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Du kan også sørge for boliger til andre af havens dyr ved at sætte fuglekasser eller bygge et insekthotel.