Gå til hovedindhold
Julehygge i haven - Fotograf: GAP Photos/Juliette Wade
Artikel - Gode planter

Fem planter der giver julestemning i haven

Her får du vores bud på fem fine juleplanter, der kan genbruges i haven efter jul.
Gusta Clasen - 
21. november 2013

Genbrug er godt - også når det gælder julens planter. Jesper Carl Corfitzen og Louise Møller fra Haveselskabets rådgivning har udvalgt fem julede planter, som kan pynte i krukker ved hoveddøren i december, og som du siden kan plante ud i haven.

De fem planter er klassiske juleplanter, som er ret nemme at få fat i. De har alle noget både tidløst og alligevel moderne over sig, så de passer både til det moderne parcelhus, en ældre villa eller et stråtækt bondehus. Og så er de både nemme og robuste som haveplanter.

Efter jul kan du lade planten stå i potten vinteren over, og blot passer den med lidt vand. Når foråret kommer, kan du plante den ud i haven, hvor de vil give julestemning i mange år.

Julerose

Ikke mange planter blomstrer i december, men det gør den klassiske, hvide julerose. Til foråret kan du plante den i halvskygge under et af havens træer eller i forkanten af rododendronbedet. Her vil den trives fint og blomstrer fra januar til marts/april.
 

Skimmia

Skimmia er ikke så kendt, men spreder julestemning med sine stedsegrønne blade og røde bær (hunplanter). Findes også med røde skærme (hanplanter). Begge er smukke i en krukke, og vil siden trives godt i rododendronbedet.
 

Dværgfyr

Mange nåletræer findes, ligesom denne dværgfyr, i en miniudgave, som egner sig godt i krukker. De små juletræer bliver ikke meget større, når de plantes ud i haven, og de vil passe godt i et stenbed eller ved terrassen omgivet af lave planter.
 

Kristtorn

Kristtorn oser af julestemning med blanke, stedsegrønne blade og knaldrøde bær. Som ung busk pynter den i en krukke hele vinteren, og siden kan den flyttes ud i haven. Der findes også en mere utraditionel udgave med hvidbrogede blade eller gule bær.
 

Troldhassel

De krogede grene er meget dekorative både i julens buketter og til ophæng af julepynt. Et ungt eksemplar kan pynte i en krukke. Giv den god plads, når du planter den ud i haven, så kan du efter et par år forsyne både dig selv og dine venner med grene til jul.
 

 

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.