Gå til hovedindhold
Blomsterkarse i salat
Blomsterkarse i salat. Foto: Anders Bech
Artikel for alle

Fem spiselige blomster

Fem spiselige blomster, som du kan dyrke i køkkenhaven.
Anders Bech - 
29. marts 2010

1) Blomsterkarse

Blomsterkarse, Tropaeolum majus, har mange navne: landløber, tallerkensmækker og Nasturtium.

De fleste sorter slynger sig med lange ranker, men der findes også kompakte, som den smukke ’Empress of India’ med rødgrønne blade og helt røde blomster.

De kompakte sorter en fine som kant i køkkenhaven. De trompetformede blomster er velsmagende i en salat med deres karse-/peberagtige smag. Og så er de meget rige på C-vitaminer.

Frøene kan syltes og anvendes som kapers. Dette må ske, mens de endnu er grønne.

2) Morgenfrue

Morgenfruen, Calendula officinalis, med gule og orange blomster lyser utroligt op i køkkenhaven. Dens friske og stærke farver passer godt sammen med grønsagerne, mens de kan være svære at passe ind i staudebedet.

Morgenfrue er en gammel lægeplante og blomsterne skulle virke helende på sår og eksem.

Riv randblomsterne af blomsterkurven og drys dem fx ud over salaten, risretten eller kartoffelmosen og giv på den måde maden et sundt og farverigt indslag.

Morgenfrue

3) Purløg

Mange er kede af, at deres purløg, Allium Schoenoprasum, går i blomst, fordi planten så går lidt i stå med at danne nye blade.

Nyd i stedet de smukke blomster, pluk dem og del blomsterkurven i små enkeltblomster, som spredes ud som pynt på en salat eller en æggekage. De smager fantastisk godt.

Det er meget flot med en hæk af purløg eller kinaløg som kant til et køkkenhavebed.

Andre løgblomster som kinaløg, ramsløg osv. er også spiselige.

4) Lakridstagetes

Lakridstagetes, Tagetes lucida, kaldes også Mexikansk estragon, og både blade og blomst bruges meget i mexicansk mad. Blomsten smager af lakrids og kan bruges som pynt. Den er også god i en blandet urte-te.

Den er meget flot som kant i et køkkenhavebed.

5) Appelsintagetes

Appelsintagetes, Tagetes tenuifolia, er ikke så velsmagende som de ovennævnte blomster, men dens pynteværdi i køkkenhaven er uforlignelig.

Brug den som kant i køkkenhaven. Den har en fin duft, og du kan næppe undgå at blive forelsket i den. Har du først prøvet den i køkkenhaven, vender du sikkert tilbage til den igen og igen.

Det er nemt selv at tage frø til næste års såning. Blomsterne kan bruges som pynt på salater og desserter.

Spis ikke blomster fra blomsterhandleren

Alle blomster er ikke spiselige. Faktisk findes der en del giftige. Dem sætter man selvfølgelig ikke i køkkenhaven, og i det hele taget går man langt uden om dem til mad, på samme måde som man undgår de giftige svampe.

Desuden skal du heller ikke bruge blomster fra blomsterhandleren til mad. De er kun beregnet til pynt i vasen, og du kan ikke vide, om de er sprøjtede med gift.

Det er sikrere at dyrke spiselige blomster selv, og så får du samtidig en smuk køkkenhave.

Annonce

Få masser af inspiration

I magasinet HAVEN kan du læse om nye tendenser, spændende haver, beddesign - og sjove "gør det selv" projekter. HAVEN udkommer 10 gange om året.