Gå til hovedindhold
De tre havetyper.
Tegning: Rikke Bisgaard.
Artikel for alle

Find din type som havemenneske

Hvilken type er du, når du købet planter til haven? Er du Bland selv slik-typen, Curling-typen eller I pagt med naturen-typen, når du køber nye planter til din have?
Frank Kirkegaard Hansen - 
18. december 2015

Lidt firkantet sagt kan man opdele haveejerne i tre typer, når de køber planter til haven:

  • Bland-selv-slik-typen
  • Curling-typen
  • I pagt med naturen-typen

Kan du genkende dig selv i en af disse typer?

1) Bland selv slik-typen

Bland-selv-slik-typen tager i bedste happy-go-lucky stil ud på planteskolen, og vælger de planter, der er mest fristende, som var det en pose bland-selv-slik, der sammensættes til en hyggelig lørdag aften. 

Fremgangsmåden bruges især af nye haveejere, men overraskende nok også af nogle af de mere erfarne. 

Hjemme i haven igen, må planterne placeres, hvor der nu lige er plads, hvilket desværre ofte fører til, at planterne mistrives, sygne hen og dø. Følger man denne metode gennem nogle år, kan man dog være heldig at ende op med et lille udvalg af overlevende planter – en slags Darwin have – hvor de, der tilfældigvis har passet til forholdene, har overlevet, mens de ”ikke-egnede” er døde. 

Og enkelte gange kan man være så heldig at opleve, at planter, der slet ikke burde trives på et voksested, alligevel klarer sig på mirakuløs vis.

2) Curling-typen

Curling-typen er en person, der sætter sig ind i de udvalgte planters behov, og derefter tilpasser forholdene til planten. Curlingtypen er ofte lidt mere erfaren haveejer med stor interesse for haver og planter.

Som en anden curling-mor, bruger denne type tid og energi på at skabe de bedst mulige vækstforhold for planterne. Det kan eksempelvis være ved at forbedre jorden eller lave helt nye bede, der passer til surbunds- eller stenbedsplanter. 

Eller ved at skabe ekstra læ, mere dræn, mere eller mindre skygge, sørge for automatisk vanding eller dække de ekstra sarte planter om vinteren. 

Det kan være et stort arbejde, men også svært tilfredsstillende, når det lykkes at få lidt mere vanskelige planter til at trives.

3) I pagt med naturen-typen

Denne type vælger en noget mindre arbejdskrævende strategi ved først at sætte sig ind i, hvordan forholdene er på det pågældende voksested, og derefter udvælge planter, der naturligt vil trives på det pågældende sted. 

Denne type er som regel en mere erfaren person med stor haveinteresse. Denne strategi kræver en del forarbejde, men har de store fordel, at planterne som regel vil trives godt, uden alt for meget tidskrævende pasning og pleje.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.