Gå til hovedindhold
Storkenæb
Foto: Jeanette Roust Thysen
Artikel for alle

Fire forårsblomstrende storkenæb

Hvis din have mest af alt er grøn, så er de tidligt blomstrende storkenæb gode til at skabe varig blomstring i forsommeren.
Jeanette Roust Thysen - 
11. maj 2011

Storkenæb er både hårdføre og robuste stauder, der sjældent stiller store krav til pasning. De passer ind i de fleste haver. Mange er utroligt tørketålende, mens nogle trives bedst på fugtbevarende jord.

Ofte kan de vokse i alt fra sand til ler og sol til skygge, når først de er etableret. Samtidig tiltrækker de bier og andre nyttige insekter med deres nektar.

Storkenæb er nemme at kombinere med andre planter og giver med deres runde blade og florlette blomster et fint modspil til alt fra græsser, til stauder og barbenede buske.

De lavere sorter er fine som forgrund i rosenbedet, og mange storkenæb er frodige bladplanter, der hurtigt dækker jorden og giver ukrudtet baghjul.

Fire fine storkenæb

Der findes talrige arter og sorter af storkenæb med det latinske navn Geranium. Her i landet starter de første med at blomstre i maj.

Geranium maculatum ’Chatto’

En af de smukke majblomstrende skønheder er Geranium maculatum ’Chatto’. Den har de skønneste lysende, lyserøde blomster, der med den rette lys ser nærmest lyslilla ud. Blomsterne står højt og flot godt 45 cm over det lysegrønne løv med fligede blade og lyser op i haven fra maj til juni.

Geranium maculatum ’Espresso’

En anden fin Geranium maculatum er sorten ’Espresso’. Den har også lyse rosalilla blomster og et sjældent, mørkebrunt løv, der som navnet antyder er nærmest espresso-farvet. Med sin mørke bladfarve danner den en flot kontrast til havens grønne planter. Senere bliver løvet mere grønt og slutter af med at blive gyldent.

Fælles for ’Chatto’ og ’Espresso’ udvikler de sig smukkest, hvis de plantes på fugtbevarende jord i delvis sol.

Bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum

Blandt de særligt velegnede til bunddække er arten Geranium phaeum, som på dansk kaldes bølgekronet storkenæb på grund af dens fint bølgede blomsterskørt. Den er utroligt hårdfør og tørketålende og blomstrer flot lige nu. Samtidig er den nærmest stedsegrøn og kan vokse i alt fra skygge til sol og kan derfor både bruges i skygge under træer og i det solrige staudebed.

Den fås i mange varianter fra hvid til violet og chokoladebrun. Den er en fortræffelig bunddække plante med sit tuedannende løv, som danner en elegant flade i bedet både med og uden blomster. En evne der gør den i stand til at give ukrudtet kamp til stregen.

Geranium macrorrhizum

Storkenæben Geranium macrorrhizum er også en god bunddkkende sttorkenæb. Den er efter min mening en af de bedste bunddækkende storkenæb af dem alle.

Den fås i forskellige sorter med blomster, der spænder fra hvid til rosa og pink, som ikke er prangende. Til gengæld er det godt 30 cm høje løv løv noget af det bedste jeg ved. Det kommer tidligt til syne om foråret og står flot og langt ind i vinteren. Den breder med underjordiske skud, men er alligevel let at rive op, hvis den breder sig, hvor den ikke skal.

Fælles for de forårsblomstrende storkenæb er, at det er en god idé at klippe blomsterne ned til jordoverfladen og fjerne de kedelige blade af efter endt blomstring. Det giver planten en sundere vækst og ofte vil de kvittere med at blomstre senere på sæsonen.

Mere om storkenæb og ukrudt

Birgitte Husted Bendtsen har skrevet bogen "Storkenæb – Bogen om Geranium", som omhandler de talrige arter og sorter.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.