Gå til hovedindhold
- Fotograf: Max Jørgensen
Artikel for alle

Fjern sne fra planterne

Et tykt lag sne kan gøre skade på især stedsegrønne planter.
Opdateret januar 2021. - 
07. januar 2009

Det er herligt, når sneen stille daler ned og lægger sig som en dyne over haven. Det ser smukt og idyllisk ud, og det hvide lag har desuden en isolerende effekt, så den beskytter de sarte planter mod kulden.

Men det kan blive for meget af det gode. Et tykt lag sne kan gøre skade på de stedse- grønne planter. Når frosten bliver afløst af tøvejr, forandrer sneen sig og bliver tung, og den ekstra vægt kan få selv store grene til at knække.

Sne, der har ligget længe, kan opnå en vægt på hele 300 gram/liter. Det svarer til 300 kilo pr. kvadratmeter. Det giver et vældigt tryk på planterne, og ikke alle er gearede til det.

Især stedsegrønne planter som rododendron, tuja, buksbom og cypresser kan tvinges i knæ, og grenene kan flække og knække.

Fej sneen væk

Derfor er det en god ide at fjerne sneen fra planterne, inden den bliver for tung. Du kan bruge en kost og feje eller skubbe sneen af, hvis der ligger en stor hvid dyne ovenpå hækken eller busken. Husk at starte fra neden og bevæg dig opad, så du ikke flytter yderligere sne ned på de underliggende dele af planten.

Du skal være forsigtig og feje med rolige strøg, så du ikke knækker grenene. Desuden er det vigtigt at begynde nedefra og bevæge dig opad. Hvis du gør det omvendt, skal de nederste grene både bære vægten af den sne, de havde i forvejen plus sneen fra alle de andre grene.

Hvis skaden er sket

Er din busk allerede bukket sammen, kan du måske hjælpe den lidt på plads med at binde lidt snor omkring den og dermed forhindre yderligere skade.

Helt beskadigede planter må du klippe til, når sneen er smeltet bort.

Pas på drivhuset

Drivhuse er også udsatte for snetryk. Så vil du undgå en tur omkring glarmesteren pga. ødelagte glas eller sammentrykkede aluminiumsrammer, så fej sneen af taget. Hermed sparer du dig selv for både ærgrelser og dyre reparationer.

Annonce