Gå til hovedindhold
Foto: Renate Rosenmeier
Foto: Renate Rosenmeier
Artikel for alle

Flet en smuk krans

Gå på jagt i haven og find stedsegrønt og forskellige frøstande og vintersmukke blomster, som kan bruges til at flette en smuk krans. Renate Rosenmeiers viser her, hvordan du gør.
Tekst, idé og styling: Renate Rosenmeier - 
19. november 2019

Hvis haven får lov til at forfalde smukt uden alt for meget klip og studsning af stauder efter sommerens blomsterflor, vil der være mange ting at finde sidst på efteråret til en dekorativ krans. Selv om lidt frost og blæst kan have sat sine spor, er der ofte stedsegrønt, forskellige frøstande og vintersmukke blomster, som er fine at binde med. 

Som inspiration får du her blomsterbinder og havestylist Renate Rosenmeiers bud på, hvordan du kan flette denne smukke krans til døren. Kransen kan pynte til jul, men den er ikke mere julet end at den også kan være fin at have hængende resten af vinteren.

Foto: Renate Rosenmeier

Det skal du bruge

Tag på et hyggeligt strejftog gennem havens mange bede med saks og trækurv. Alt kan bruges, og kransen bliver helt unik og levende, hvis den indeholder lidt visne og falmede blomsterstande og græsser sammen med friske blomster og grønt. Både store og små kranse bliver luftige og lette, hvis noget stritter let og tilfældigt ud.

I Renates kurv endte der med at være følgende materialer (set oppefra og ned):

Foto: Renate Rosenmeier

  • Blød ene, Chamaecyparis pis. 'Squarrosa'
  • Nyresnerle, Dichondra 'Silver Falls'
  • Hortensia, Hydrangea 
  • Judaspenge (frøstand), Lunaria annua 
  • Vindheks, Calocephalus 
  • Arizona cypres, Cupressus arizonica 
  • Høstfloks (afblomstret), Phlox paniculata 
  • Sankthansurt, Sedum Telephium  'Herbstfreude'
  • Broget græs (vissent), Phalaris arundinacea 
  • Russisk salvie, Perovskia atr. 'Blue Spire'

Klip alle materiale i nogenlunde samme længder. Jo længere stilkene er, desto større bliver kransens omkreds.

Sådan gør du

Selve ringen til kransen er flettet af fire bøjelige hasselgrene, men du kan også bruge andre lignende grene, når blot de er tilpas bøjelige. 

Foto: Renate Rosenmeier

Læg nu to-tre stilke af dit materiale på hasselringen med stilkene pegende mod højre og bind vindseltråd omkring. Fortsæt hele vejen rundt, i det der lægges det næste bundt forskudt på det forrige.

Foto: Renate Rosenmeier

Når kransen er bundet færdig, fæstnes tråden bagpå, og der laves et ophæng af tråden, hvis kransen skal hænge. Til sidst snos de lange nyresnerler hen over kransen.

Kransen holder flere måneder, og hvis hortensiaerne skulle blive brune i løbet af vinteren, kan de nemt klippes ud og erstattes af små lærkegrene med kogler eller stedsegrønt, som stikkes skråt ind i hullerne.

Du kan læse mere om Renate Rosenmeier på www.natursans.dk

Annonce