Gå til hovedindhold
Clopyralidskade i tomatplante Foto: Bodil Damgaard
Artikel for alle

Første håndslag med industrien om pesticidrester

I kølvandet på Haveselskabets rapport om sprøjtemidler i organiske flydende gødninger, har der nu været afholdt to møder med de involverede producenter.
Morten Linnemann - 
26. april 2021

Alle involverede parter er gået konstruktivt ind i dialogen, og de første møder er endt ud i enighed omkring denne fælles udmelding.

I forlængelse af Haveselskabets rapport over fund af clopyralider i flydende organiske gødninger, har der været dialog mellem Haveselskabet, industrien og industriens forhandlere.
De indledende drøftelser omhandler primært analysemetoder, hvilket der i første omgang skal opnås en enighed omkring for at kunne diskutere en mulig grænseværdi. Blandt de nævnte midler er der fremlagt analyser af industrien, som viser lave værdier.
Det er vanskeligt at måle pesticidrester i organiske gødninger, men der er enighed om, at der skal findes en fælles overenskomst således, at haveejerne kan være sikre på at undgå skader på deres planter, og for at branchen og Haveselskabet i fællesskab kan gå til myndighederne med ønske om retningslinjer.
Derfor er der allerede nu aftalt opfølgende møde således, at der snarest kan dannes konsensus om, hvordan et produkt kan registreres eller godkendes yderligere.
Forslaget vil danne grundlag for input til politikere og embedsfolk, som forhåbentligt derudfra kan tage initiativ til udformning af en bekendtgørelse og senere en lovgivning på området.

- I Haveselskabet ser vi med stor alvor på problemet, og vi er derfor positive overfor den fælles interesse i at finde en løsning således, at haveejerne i fremtiden kan købe organiske flydende gødninger uden risiko for at skade egne planter. Vi respekterer, at de implicerede firmaer går ind i en proces med henblik på at eliminiere muligheden for, at sprøjtemidler ender i slutproduktet hos de private haveejere, udtaler Charlotte Garby, direktør Haveselskabet. 

Dialogen mellem Haveselskabet og industrien og industriens forhandlere forventes fortsat gennem hele processen.

 

 

Annonce

Kom med til Cph Garden 2022

Fra den 30. juni til 3. juli bliver du igen inviteret til Danmarks største haveshow: Haveselskabets Cph Garden i Ballerup. 4 dage med over 100 forskellige foredrag, 8 unikke showhaver designet af udvalgte havedesignere til lejligheden, haveoplevelser, skønne stande og meget mere. Når billetten er købt, er der gratis adgang til alle foredrag.