Gå til hovedindhold
Græsplæne med sneskimmel
Græsplæne med sneskimmel. Foto: Magnus Gammelgaard Nielsen
Artikel - Havetips

Forårskur til græsplæne med sneskimmel

Sneskimmel er en plantesygdom som giver plænen store døde pletter. Den kommer ofte efter vintre med meget sne.
Gusta Clasen - 
02. marts 2011

Ifølge gartneritekniker Magnus Gammelgaard, Haveselskabets ekspert i plantesygdomme og skadedyr, er der en del du kan gøre for at hjælpe plænen, så den bliver grøn og frodig igen.

Efter kraftige angreb af sneskimmel anbefaler han, at man forsigtigt fjerner det døde græs med en rive. Masser af nye græsspirer, der ligger under overfladen, vil vokse frem og dække hullerne i plænen, lyder rådet fra “plantedoktoren”.

Vær blid ved plænen om foråret

Du bør helt undgå færdsel på græsset, når der er frost i luften, og derfor anbefaler Magnus Gammelgaard, at du anlægger stier med trædesten eller anden belægning gennem græsplænen, så du kan komme rundt i haven om vinteren uden at belaste plænen. Græsset kan ikke reparere sig selv, når jorden er kold og vandmættet, og væksten er standset.

Magnus Gammelgaard fraråder, at du bruger en motoriseret plænelufter eller vertikalskærer eller andre kraftige metoder her i det tidligste forår. De er til tider lidt for effektive. Det er fint at få fjernet det døde tætte filtagtige lag i bunden af græstæppet og det døde mos, men en meget tidlig behandling er ofte for hårdhændet. Du bør vente med de grove metoder, til græsset er i god vækst senere på sæsonen.

Vent med at gøde græsset til april

Ifølge Magnus Gammelgaard klarer græsset sig bedst i konkurrencen med ukrudt, mos og sygdomme, hvis det får gødning. Men vent med at gøde til græsset er begyndt at vokse. Det er som regel midt i april. For at gødningen bliver fuldt udnyttet, skal der være nye rødder til at optage den. Det er en god idé at fordele gødningen over flere gange. Fx første gang i april, anden gang i begyndelsen af juni og tredje gang midt i august.

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.