Gå til hovedindhold
Foto: Frank Kirkegaard
Foto: Frank Kirkegaard
Artikel for alle

Forårskur til stueplanterne

Er stueplanten mismodig og trist, så giv den nyt livsmod med frisk jord og en ny potte her i det tidlige forår.
Frank Kirkegaard Hansen. Redaktion: Gusta Clasen. - 

I takt med at lyset kommer frem, og der er udsigt til flere solskinstimer, vil dine stueplanter sætte pris på din kærlige grønne fingrer. Planterne i vindueskarmen reagerer nemlig på dagslængden, og vil i den kommende tid begynde at komme i fornyet vækst. Derfor er en omplantning på denne tid af året ideel og kærkommen.

Hvornår trænger stueplanten til ompotning?

Er potten blevet lille i forhold til plantens størrelse, virker jorden trist og kedelig eller lider planten under misvækst, ja så kan en ompotning i mange tilfælde være tricket til fornyet liv i vindueskarmen.  

En tommelfingeregel siger, at større og kraftigt voksende planter ompottes hvert år, mens de mere langsomt voksende stueplanter, skal ompottes hvert andet eller tredje år. 

En potteplante får generelt bedre vækstbetingelser når den omplantes, da jorden igennem et årstid meget nemt udpines og der sker en ophobning af salte på overfladen som kan skade rødderne.

Foto: Frank Kirkegaard.

Hvilken jord til hvilken plante

Det er ikke altid lige nemt at gennemskue, hvilken type jord ens stueplanter skal have, så for nemheds skyld, har vi inddelt stueplanterne i fem kategorier:

Almindelige stueplanter som fx stuebirk, klivia og stuepelargonier vokser godt i en almindelig god pottemuld. Bland gerne jorden med lidt lecakugler, da det sikre jorden en vis porøsitet. 

Orkidéer trives i en særlig orkidéjord, som du kan købe færdig. Men du også lave den selv ved at blande lidt grov sur trevlet spagnum med barkstykker.

Sydlandske planter som citrus, oliven og laurbær kræver en citrus jordblanding. Du kan købe den færdig eller selv blande den af 80 % pottemuld, 15 % leret muldjord og 5 % grus samt lidt lecakugler.

Surbundsplanter som stueazalea og kamelia skal have en grov sur spagnumjord. Har du lidt grannåle fra haven, kan du blande lidt i.

Sukkulenter som fx kaktus og agaver kræver en mere næringsfattig jord. Hertil kan du købe den specielt til formålet eller blande pottemuld med lidt grus og leca.

Foto: Frank Kirkegaard

Sådan gør du

1)

Tag planten, her en Aloë vera , forsigtigt op af potten og fjern forsigtigt noget af den gamle jord mellem rødderne og prøv at adskille eventuelle sideskud, der kan bruges til nye planter.

Prøv så skånsomt som muligt at vikle sammenvoksede rødder ud fra hinanden. Hvis de vokser i ring i potten, kan det være nødvendigt at beskære dem.

2) 

Herefter sættes planten tilbage i en større potte med frisk pottejord i bunden. Hvis ikke jorden er meget porøs, er det en fordel først at lægge et lag leca-kugler eller lignende til at skabe dræn i bunden.

Foto: Frank Kirkegaard

3)

Der puttes yderligere jord ned omkring rødderne, og det klemmes til sidst godt sammen ovenfra, hvorefter potten vandes igennem. Eventuelle små sideskud kan plantes tilbage i den gamle potte.

Aloë vera vokser sig hurtigt større, og plantesaften er et anerkendt naturprodukt til behandling af forskellige hudproblemer. Så det er godt at have en ekstra plante at plukke af.

Foto: Frank Kirkegaard

Annonce