Gå til hovedindhold
Stueplanter
Foto: Istockphoto
Artikel - Sådan gør du

Forårskur til stueplanterne

Den lange periode med vintermørke kan være en hård og ubarmhjertig oplevelse for vores indendørsplanter.
Magnus Gammelgaard Nielsen - 
23. februar 2011

De fleste potteplanter har haft det for varmt indendørs om vinteren, hvor mængden af lys ikke passer til temperaturen indendørs i vindueskarmen. Det giver lange, tynde og blege planter. Den lave luftfugtighed har blot gjort tingene værre.

Giv rødderne et nyt liv

Omplantning er godt for de vintertrætte planter. Beskær om nødvendigt rødderne. Fjern gamle eller rådne rødder og kasser den gamle pottemuld. Ryst planterne, så den løse jord falder af. Gødningssalte har ofte ophobet sig i den øverste del af potteklumpen. Det kan man ikke se, men fjern også denne del.

Er planten blevet for stor til den oprindelige potte, kan den placeres i en større, eller du kan fjerne en del af rødderne. Herefter skal der plantes i nyt pottemuld. Vælg gerne en spagnum der er lys og lidt grov, hvis du kan få fat på det. Det giver mest ilt til rødderne. En god overbrusning er kronen på værket.

Skadedyrene overlever

Flere skadedyr overlever vinteren sammen med planterne, og nu hvor lyset vender tilbage, er de klar til at kaste sig over de nye skud. Bladlus, spindemider, mellus og trips er almindelige. 

Har du et skadedyrsangreb, gælder det om at begrænse udbredelsen. Bladlus mellus og trips kan flyve, men gør det ikke så tit indendørs. Det er vores håndtering af planterne, der spreder skadedyrene. Placer de smittede planter i et andet rum. Sørg for at slutte af med de planter, der har skadedyr, når du vander.

Har du planter, som er kaftigt angrebet af fx spindemider, uldlus og skjoldlus, skal du nok overveje helt at kassere dem. Bladlus sidder ofte løst fast på bladene, og de kan skylles af med en bruser.

Insektsæbe

Insektsæbe er udmærket til bekæmpelse. Du kan købe den færdigblandet, og især mod spindemider virker sæben godt.

Det er vigtigt at behandle flere gange. Tre behandlinger med en uges interval er en fornuftig strategi. Du skal være grundig. Både over- og underside af bladene skal dækkes. Når sæben er tørret ind, virker den ikke længere.

Nyttedyr

Til alle de nævnte skadedyr findes der også tilsvarende nyttedyr, man kan købe og udsætte på planterne. De fungerer desværre ikke altid lige godt, da klimaet i vore stuer ofte er for tørt.

Men dyrker du dine planter under ”vinterhavelignende” forhold med mange store planter samlet på et sted, er sagen en anden. Her vil det ofte være en rigtig god idé at introducere forskellige nyttedyr og lade dem tage sig af skadedyrene.

Det er under alle tilfælde vigtigt at sætte sig ind i nyttedyrenes krav og biologi – ellers er pengene spildt.

 

 

Giv HAVEN som julegave

Giv 10 eller 5 numre numre af magasinet HAVEN. Så sender vi en ekstra julegave med.
Luk

Find din afdeling

Vælg et område på kortet
Tilbage til alle afdelinger

Vælg afdeling eller kreds