Gå til hovedindhold
Nogle stauder er vintregrønne, dvs. de beholder de grønne blade gennem vinteren. Foto: Frank Kirkegaard
Nogle stauder er vintregrønne, dvs. de beholder de grønne blade gennem vinteren. Foto: Frank Kirkegaard
Artikel for alle

Forlæng sæsonen i staudebedet

Her får du et et par tips til, hvordan du kan skabe lidt mere liv og stemning i staudebedet i den mørke årstid.
Frank Kirkegaard Hansen - 
22. oktober 2009

Med frostnætter og vintertid på vej er det mange steder ved at være slut med de gode oplevelser i staudebedet. Enkelte stauder lyser op med flotte høstfarver, inden de takker af, men de fleste toner lige så stille ud og lægger sig til hvile ovenpå jorden.

Stedsegrønne giver farve til vinterhaven

Det er en god ide at plante enkelte mindre buske ind imellem stauderne. Gerne stedsegrønne, så der er punkter med farve hele vinteren.

Buksbom er en klassiker, der trives både i sol og skygge. Den kan tåle skyggen fra stauderne om sommeren og stadig stå tæt og grøn hele året. Desuden vokser den langsomt og kan holdes tæt klippet, så den ikke bliver for dominerende.

Buksbomkugler giver farve i staudebedet hele vinteren. Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Græsser giver modspil til stauderne

Prydgræsserne giver flot baggrund til staudernes farvepragt om sommeren, men de træder for alvor i karakter i efteråret og holder førerpositionen hele vinteren.

Når stauderne takker af for i år, bliver græsserne stående. Mange af dem får flotte høstfarver og blomsterstande sidst på sæsonen. Resten af vinteren står de med deres dekorative løv og er smukke i modlyset fra den lave sol.

Det er hårdføre planter, der bliver stående i rusk og regn. Og når frosten kommer, er de blot endnu smukkere som levende isskulpturer i haven.

Nogle prydgræsser bliver stående i rusk og regn. Og når frosten kommer, er de blot endnu smukkere som levende isskulpturer i haven. Foto: Frank Kirkegaard

Ranke stauder

Lige nu er der ofte halv pris på stauder rundt omkring i plantecentrene. De står som regel også og ser meget kedelige ud efter en lang sæson som salgsobjekter.

Men ind imellem er der stauder, der står flotte og ranke og som måske oven i købet har dekorative frøstande. Køb dem! De er med til at give højde og oplevelser i staudebedet hen over vinteren.

Løvehale er en af de stauder, der holder sig rank gennem regn og blæst. Foto: Frank Kirkegaard

Vintergrønne stauder

Det er ikke alle stauder, der visner ned og forsvinder om vinteren (selv om det egentlig er definitionen på stauder). Enkelte som fx kæmpestenbræk, bispehue og juleroser beholder de grønne blade og skifter dem først ud i løbet af foråret.

Andre stauder får høstfarver og visner efterhånden, men bladene bliver siddende langt hen på vinteren. Bladene er med til at beskytte planterne mod hård frost, og de skal ikke fjernes før til foråret. når de bliver kedelige at se på.

Plant de vintergrønne planter ind mellem de øvrige stauder og læg visne blade ind imellem, så hele staudebedet er dækket. Det giver en god og sund jord.