Gå til hovedindhold
Foto: Haveselskabet
Artikel for alle

Foryngelse af en gammel hæk

Med tiden kan en gammel hæk blive noget ussel at se på. Her får du Haveselskabets tips til, hvordan du beskærer hækken, så den bliver smuk igen.
Gusta Clasen - 

Om vinteren træder havens skelet tydeligt frem. Her er det særligt tydeligt at se, hvis hækken med tiden er blevet for bred, høj eller tyndbenet. Trænger du til lidt fysisk aktivitet, så du kan holde varmen i vinterkulden, er vintertiden et godt tidspunkt at gribe ørnenæbet og gøre noget ved sagen.

- Vintertiden er god, når du vil forynge en gammel hæk. Beskæring om vinteren tvinger nemlig planterne til at sætte flere skud fra hvilende knopper, fortæller Maj-Britt Møller, der er havekonsulent og ekstern ekspert i Haveselskabets rådgivning.

Hække som bøg, avnbøg, taks og tjørn tåler ret hård beskæring. De kan godt tåle at blive skåret næsten ind til stammen. Til gengæld har de ikke så godt af at få stammerne skåret helt ned til jorden, som for eksempel liguster tåler.

En side af ad gangen

Maj-Britt Møller anbefaler, at du beskærer hækken over flere sæsoner. Første år kan du skære toppen af hækken ned til 10-20 cm under den ønskede sluthøjde på for eksempel 180 cm. Og samtidig kan du beskære den ene side af hækken hårdt. Men herefter bør du vente 1-2 år til den beskårne side er blevet godt tæt, før du tager den anden side på samme måde, altså i vintertiden.

- For at få hækken tæt fra bunden, er det en fordel at beskære sådan, at hækken er bredest forneden og smallest foroven. Klip hækken som normalt 1-2 gange i løbet af sommeren for at fremme tætheden, lyder rådet fra Maj-Britt Møller, Haveselskabets rådgivning.

Pas på de sarte

Ikke alle hække tåler så hårdhændet en behandling. Har du for eksempel en hæk af tuja, buksbom eller bjergfyr, dur det ikke at beskære den hårdt, da du så vil stå tilbage med en bar hæk, som ikke skyder igen. Den slags hække skal løbende studses for at holde sig tætte og slanke.

Annonce

Kom med til Cph Garden 2022

Fra den 30. juni til 3. juli bliver du igen inviteret til Danmarks største haveshow: Haveselskabets Cph Garden i Ballerup. 4 dage med over 100 forskellige foredrag, 8 unikke showhaver designet af udvalgte havedesignere til lejligheden, haveoplevelser, skønne stande og meget mere. Når billetten er købt, er der gratis adgang til alle foredrag.