Gå til hovedindhold
Hyacinter. Foto: Flickr / Susanne Nilsson.
Artikel for alle

Genbrug julens planter og blomster

Det nye haveår kan hurtigt blive ekstra grønt. Ifølge Haveselskabet kan mange af julens træer og blomster nemlig få nyt liv i haven.
20. december 2016

Mens vi venter på havens første forårsbebudere, er det oplagt at skyde det nye haveår i gang ved at genbruge mange af de smukke blomster og planter, vi havde inden døre i december. Både hyacinter, tulipaner og juleroser kan nemt plantes ud i haven, ligesom juletræer i potte også kan udplantes.

Juletræ i potte. Foto: Martin Sølyst.

Flyt juletræet ud i haven 

Det er blevet populært med juletræer i potte, som alternativ til et fældet træ på fod. Et pottet grantræ har den fordel, at det kan leve videre i haven efter december, men det kræver, at der tages særlige hensyn, fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

"Juletræet kan få et stort chok, hvis det kommer direkte ud i kulden efter nogle dage eller uger i den varme stue. Det er hård kost for træet, og derfor skal man være forberedt på, at det måske ikke lykkes, når man planter træet ud," siger Louise Møller fra Haveselskabet.

Louise Møller har dog nogle gode råd i ærmet, som kan lette overgangen for juletræet og give det større chance for at slå rod og vokse sig stort i haven.

"Det er rigtig fint, hvis man kan give en træet en overgangsperiode for eksempel i en carport eller garage, hvor der er læ og ikke helt så koldt som i haven. Her kan det stå i potten frem til marts-april, hvor man så kan plante det rigtigt ud i haven," anbefaler hun.

Træer på under halvanden meter har større chance for at overleve udplantningen. Men tænk på, at de træer, vi bruger som juletræer, bliver store i løbet af nogle år. De har derfor brug for plads omkring sig i haven - med mindre de om få år skal fældes igen og bruges som juletræ på fod.

Hyacinter. Foto: Flickr / Susanne Nilsson.

Længe leve juleblomsterne

Det er ikke kun juletræet, der har mere end én sæson i sig. Mange af de blomster, vi har indenfor i december, kan sagtens få et længere liv, end den tid de kan klare sig i en sammenplantet dekoration.

"Tulipaner og hyacinter kan fint genbruges i haven. Når vi køber dem ved juletid, er løgene drevet frem til at blomstre tidligt, og de vil derfor ikke blomstre igen dette forår. Men hvis de får lov at visne ned naturligt, kan løgene lægges i jorden i april, og så vil de blomstre i foråret det følgende år," fortæller Louise Møller.

Når blomsterne er visnet ned efter jul, kan du stille dem i garagen eller bryggerset, så de opbevares i plusgrader, indtil de kan komme i jorden til foråret.

Julerose. Foto: Flickr.

Julerosen er flerårig

Også julerosen kan fint klare turen fra juledekoration til haven, hvor den kan lyse op og gøre haven fin vinter efter vinter. Men ligesom løgblomsterne kan den ikke komme i jorden før marts-april.

"Det er vigtigt at holde julerosens jord fugtig, for den må endelig ikke tørre ud. Hvis blomsten har været indenfor i stuen, kræver den ligesom juletræet en langsom tilvænning til kulden, så det er oplagt at stille den i beskyttet læ udenfor," siger Louise Møller fra Haveselskabet.

Hun anbefaler, at julerosen plantes i et bed, der kan ses fra husets vinduer, eller som man passerer hver dag på vej ind og ud af huset. For julerosen blomstrer naturligt i vintermånederne, hvor vi ikke opholder os meget ude i haven.

Julestjerne. Foto: Dorthe Kvist.

Den svære julestjerne

Julestjernen er herhjemme en udpræget stueplante, da den er meget følsom over for kulde og ikke tåler temperaturer under 15 grader, hvilket gør, at den kun kan tåle at være udendørs midt på sommeren.

Julestjernen er svær selv at drive i blomst igen, da det er en såkaldt kortdagsplante. De farvede blade, er ikke blomster, men højblade. Mellem dem sidder en lillebitte blomst, som til forveksling ligner små knopper. Højbladene får kun sin karakteristiske farve, hvis man i en måned op til jul stiller planten mørkt 14 timer i døgnet, og så tager dem frem i lyset resten af tiden.

"At give sin julestjerne en sæson mere er et projekt for den passionerede blomsterentusiast. For de fleste vil julestjernen være en stueplante, man køber op til jul og kasserer, når den ikke længere er interessant at se på," siger Louise Møller.

Annonce