Gå til hovedindhold
Græskar
Vent med at så græskar til efter 1. juni. Foto: Flickr
Artikel - Sådan gør du

Giv de varmeelskende grøntsager en god start

Så græskar, kål, bønner, majs og andre varmekrævende indendørs her i maj, men vent lidt endnu med at så eller plante dem ud i køkkenhaven.
Louise Møller - 
08. maj 2014

Selvom mange frø allerede er kommet i jorden, er der stadig nogen der må vente lidt endnu. Det er køkkenhavens varmeelskende planter. 

Disse grøntsager skal først ud i køkkenhaven, når risikoen for nattefrost er helt ovre - det vil sige sidst i maj eller i starten af juni. Derfor er det en stor fordel at forspire dem indendøre, hvis du skal nå at have en god høst. Mange af dem har nemlig en lang udviklingstid, så de skal gerne have et lille forspring.

Har du ikke vinduet fuld af forspirede planter, kan du købe udplantningsplanter i havecentret. - Fotograf: Flickr

Den nemme løsning

Men selvom du ikke har drivhuset eller vindueskarmen bugnende fuld af planter, du selv har sået, kan du sagtens nå at dyrke varmekrævende, skønne grøntsager i din køkkenhave. Der findes nemlig efterhånden mange forskellige udplantningsplanter til køkkenhaven, hvis man tager en tur på planteskolen.

Lækre grøntsager som artiskok, kål, porre, bønner, majs. agurker og squash kan du med fordel dyrke fra sådanne udplantningsplanter, hvis du kan leve med, at udvalget er noget mindre, end hvis du sår dem selv. 

Kuldskære kål og porre

Kål er en af de grøntsager, som kan være rigtig svær at få til at lykkes. Det skyldes bl.a. at de er meget følsomme overfor kulde i spiringsperioden, og at nogle typer kål er længe om at blive klar til høst.

Nogle typer af kål har desuden en tendens til at gå i stok, hvis de har fået kulde tidligt på sæsonen. Derfor kan derfor det godt betale sig at vente med at udplante kål, til midten af maj, når risikoen for nattefrost er ovre.

Porre er en af de mest almindelige grøntsager i danske køkkenhaver. Hvis ikke du har nået et forkultivere dem, er det nemt at købe en bakke udplantningsplanter. Men det er endnu for tidligt at komme dem i jorden. Vent til slutningen af maj, så er der ingen problemer. 

Palmekål - Fotograf: Gusta Clasen

Plant på en gråvejrsdag

Når du skal prikle udplantnings kål eller porre ud, så gør det på en gråvejrsdag. Det giver planterne tid til, at etablere sig på ny i køkkenhavens bede.

Vand godt efter udprikling. Rødderne beskadiges nemlig let, når de forsigtigt trækkes fra hinanden i bakken, hvor de er forspiret.

Hvis du udprikler dine porre i en rille og hypper lidt jord op omkring porrerne i takt med, at vokser hen over sæsonen, så får du lange lækre hvide skafter på dine porre.

Eksotiske artiskokker

En af de mere eksotiske planter i køkkenhaven er artiskok. Det er en flerårig plante, som ikke blomstrer det første år.

Hvis man vil høste allerede den første sæson, må man købe udplantningsplanter. De skal stå så solrigt som muligt, og sidst på efteråret skal planterne vinterdækkes, eller graves op og stilles et beskyttet sted vinteren igennem. 

Artiskok er en af køkkenhavens absolut mest varmekrævende planter. - Fotograf: Flickr

Vær tålmodig med bønnerne

Selvom det mange gange er en fordel at bruge udplantningsplanter, så er der også flere varmeelskende grøntsager, som du sagtens kan så direkte i køkkenhaven. Det kræver blot at du har lidt tålmodighed, og venter til solen har varmet jorden op. 

Bønner, som er nogle at køkkenhavens mest skønne grøntsager, er en nem grøntsag at dyrke i køkkenhaven, når de først er spiret, men for at det lykkes, kræver det, at jorden er varm. Derfor er et godt råd at vente med at så dem til efter 1. juni.

Hvis jorden er for kold, spirer frøene dårligt, eller slet ikke. Det gælder især for buskbønner. Pralbønner er ikke nær så følsomme overfor kulde. 

Du kan også vælge at forspire dine bønner nu i små potter indendørs eller i drivhus. Læg bønnerne i blød i et 100 % fugtigt viskestykke eller stof natten i forvejen. Og når de lige viser deres spire, lægges de i de små potter og forspires herfra.

Forspir bønnerne eller vent til juni, hvis du vil så direkte. - Fotograf: Gusta Clasen

Så majs i maj

Hvis man gerne vil have majs i køkkenhaven, kan de med fordel forkultiveres, og det kan lige nås endnu, selvom vi er i midten af maj.

Frøene sås i små potter eller bakker med såjord og stilles lunt (over 20 grader). I løbet af ca. 3 uger vil de være klar til udplantning. For at vænne de små planter til de køligere temperaturer, skal de sættes udendørs et beskyttet sted et par dage inden udplantning. 

Majs kan også sås direkte i havejorden, men for at sikre god spiring, skal jordtemperaturen være over 10 grader, hvilket den typisk vil være i slutningen af maj eller starten af juni. 

Agurker kræver læ

Frilandsagurker og asier er også nogle af de planter, der kræver varme i jorden for at spire. Man kan passende så agurkerne samme dag, som man sår sine majs, for de kræver nogenlunde den samme jordtemperatur.

Agurkeplanter er følsomme over for vind, så det er vigtigt, at der er læ - og naturligvis skal de også have masser af sol ligesom de andre afgrøder i køkkenhaven. Størst succes får man, hvis de dyrkes i en lun solrig krog eller måske i en stor balje på terrassen.

Få succes med squash og græskar

En nær slægtning til agurken er squash. Dem kan købe som udplantningsplanter eller selv forkultivere dem.

Men der er heller ingen problemer i at så dem direkte på friland, hvis bare man venter til efter 1. juni, hvilket også gælder for græskar.

Squash i blomst - Fotograf: Gusta Clasen

 

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.