Gå til hovedindhold
Forskellige sorter af salat. Foto: Karna Maj.
Forskellige sorter af salat. Foto: Karna Maj.
Artikel - Gode planter

Gode salattyper og -sorter

Havesalat findes i et væld af typer og sorter, så der er meget at vælge imellem. 
Karna Maj - 
tor. 23. Mar. kl 15:45

Havesalat, Lactuca sativa, findes i mange former og farver. Der er salater, der danner hoved, og salater, som kun danner en roset af blade. Der er sorter med grønne, gulgrønne og røde blade. Der er endda sorter med plettede blade og grønne blade med røde kanter. 

Nogle har lange, lige blade, andre krusede eller fligede blade. Nogle blade er tynde, andre er tykke og knasende sprøde. Men de smager alle af salat – den største forskel mellem sorterne er bladfarve, tekstur og sprødhed.

Der findes mange flere salatsorter end de nævnte. De der er nævnt her, er blot et udvalg, som viser mangfoldigheden – og nogle gode sorter. 

Fakta om havesalat

Havesalat hedder Lactuca sativa på latin. Lac betyder mælk og det kommer fra den hvide mælkesaft, som salat indeholder. Sativa betyder dyrket. 

Havesalat er en meget gammel kulturplante, som blev dyrket allerede i det gamle Ægypten, hvorfra den blev udbredt til Grækenland og Romerriget. Den blev kultiveret, og der opstod flere varieteter og mange sorter. 

Vi dyrker stadig en del gamle sorter, f.eks. Cerbiatta, som er beskrevet allerede i 1686. Men der kommer også stadig nye sorter, hvor de fleste er fremavlet med resistens mod specifikke sygdomme, som især er et problem i erhvervsdyrkningen.

Salatbed. Foto: Karna Maj.

Udviklingstid fra såning til høst

De forskellige salatsorter har forskellig udviklingstid fra såning til høst. For de fleste sorter er der opgivet antal udviklingsdage, men da udviklingstiden påvirkes af vejr og især årstid, er det svært at planlægge, præcis hvornår en sort vil være høstklar. I det tidlige forår og i efteråret øges udviklingstiden med op til 50%. 

For nogle gamle sorter er det år, sorten blev introduceret, nævnt, eller det første år sorten blev omtalt.

    Bindsalat 

    Bindsalat, Lactuca sativa var. longifolia, kaldes også for hjertesalat, cos-salat og romersk salat. Den typiske cos-salat har lange, sprøde blade, danner store hoveder, ofte med lidt løs struktur, og nogle sorter har en anelse bitter smag. 

    • Forellenschluss – Grøn med røde pletter over hele bladet. 
    • Little Leprechaum - Røde hoveder med hvide bladstilke.
    • Lobjoits Green - Grøn. Stort hoved, sød og sprød. (60 dage)
    • Parris Island - Mørkgrøn. Lange, sprøde blade. (50 dage). Også højsommer. 1949.
    • Romulus - Mørkgrøn. Typisk cos-salat. (59 dage)
    • Romain - Gulgrøn med store, aflange, løse hoveder
    • Rosalita - Rød udvendig, grøn indvendig. (55 dage)
    • Rouge D’hiver - Smuk vinrød og en meget smuk salat. (68 dage)

    Semi-cos salater har et mere kompakt, sødt og sprødt indre og tykke, sprøde yderblade:

    • Little Gem - Grøn. Lille hoved, sød, sprød. God til dyrkning hele året. (60 dage) 1880.
    • Winter Density - Grøn. Tåler en del let frost. (60 dage)
    • Winter Gem – Grøn.  Til vinterdyrkning i koldt drivhus, såning fra september.

    Bindsalat 'Forellenschluss' er en gammel østrigsk sort. Den ligner sorten 'Freckles' på bladene. Foto: Karna Maj.

    Hovedsalat

    Hovedsalat, Lactuca sativa var. capitata, har været den mest dyrkede salat.  Hovedsalaten er bl.a. velegnet til grøn salat med tomat og agurk og til mormorsalat. 

    • Arctic King – Grøn. Hårdfør vintersort, såning august/september. (75 dage)
    • Attraction - Grøn. Kan bruges hele sæsonen. (64 dage)
    • Butterchrunch - Mørkgrøn. Fast og sprød. (55 dage)
    • Frillice - Grøn. Krydsning mellem frissésalat og iceberg. (65–90 dage)
    • Hjerter Es – Lysgrøn. Pålidelig sort. (80 dage)
    • Lucinde – Lys grøn. Meget velsmagende. God til mormorsalat. Tidlig.
    • May King/Maikönig – grøn med svag rosa farvning. God til overvintring. Tidlig.
    • Merveille de Quatre Saison - Rød. Kan bruges hele året. God smag. (60–80 dage). 1885.
    • Neckarriesen – Grøn. Stort fast hovede og velsmagende.
    • Sangria - Grøn bundfarve, varm rød. (58 dage). 1989.
    • Suzan - Grøn. Også til tidlig såning. (62 dage). 
    • Tom Thumb - Grøn. God gammel sort. Mini salathoved. (65 dage)
    • Valdor – Grøn. Vintersalat – sås i september til overvintring.
    • Zulu – Grøn. Meget tidlig sort, den går hurtigt i stok.

    'Lucinde' er en smuk lysegrøn hovedsalat med bløde, velsmagende blade og meget velegnet til mormorsalat med syrnet fløde. Foto: Karna Maj.

    Iceberg 

    Icebergsalat, Lactuca sativa var. capitata crispum, er knasende sprød, men kan være lidt svær at få til at lykkes i en dansk sommer på grund af tipburn og skimmelangreb. Den har ca. 2 uger længere udviklingstid end hovedsalat. 

    • Cerise - Vinrød. Stort, tungt hoved. (76 dage)
    • Crispino - Grøn. Stort udbytte, god kvalitet. (72 dage)
    • Great Lakes - Grøn. Meget brugt sort. (70 dage).1941.
    • Nabucco - Grøn. Store faste hoveder. (60–80 dage)
    • Saladin - Mørkgrøn, fast hoved, stor plante. God til højsommer. (70 dage).

    Stort flot iceberg salathoved efter at de store yderblade er taget af. Foto: Karna Maj.

    Batavia

    Batavia, Lactuca sativa var. capitata crispum, er næsten lige så sprød som iceberg, men har mere smag og er lettere at dyrke. 

    • Kamalia – Grøn med røde kanter, åbent flot hoved.
    • Sierra - Grøn, vinrøde kanter. (56 dage)
    • Victoria - Mørkgrøn, noget åbent hoved. (52 dage)
    • Rossia - Røde yderblade, sprød som iceberg. (90 dage)
    • Rouge de Grenoble - Lysgrøn med mørk vinrød kant. (58 dage)
    • Webb’s Wonderful - Grøn, hvidt indre. Robust gammel sort. (80 dage)

    'Rouge Grenobliose' er en smuk rødbladet Batavia salat. Foto: Karna Maj.

    Pluksalat

    Pluksalat, Lactuca sativa var. crispa, danner ikke hoved, men masser af løse blade, som kan plukkes over en længere periode. Det er den letteste salat at dyrke, og der findes mange sorter, også med dekorativt farvede blade.

    • Australian Yellow - Lys gulgrøn. (50-60 dage)
    • Black Seeded Simpson - Lysgrøn. (48 dage). 1879.
    • Cerbiatta – Grøn med lange takkede blade. Hjortetakssalat. (40 dage). 1686.
    • Cocarde - Rød egebladet. Meget flot. (50 dage)
    • Grand Rapids - Kruset, grøn garneringssalat. (50 dage)
    • Grenadine – Helt mørkerøde blade. Velsmagende og letdyrkelig.
    • Lolla Rossa- Kruset, grøn med røde kanter. (60 dage)
    • Oakleaf - Skinnende grøn. Delikat, tynde blade.
    • Red Sails - Skinnende dybt vinrøde blade. (50 dage)
    • Red Salad Bowl - Rød. Egebladet (58 dage). 1949.
    • Salad Bowl - Lysgrøn. Egebladet. (48 dage). 1952.
    • Till - Roset i gul-grønne farver, spidse blade

    Pluksalater. Forrest 'Black Seeded Simpson', midten 'Royal Oakleaf' og bagest 'Cocarde'. Foto: Karna Maj.

    Aspargessalat

    Aspargessalat, Lactuca sativa var. augustana, kender de færreste. Her er det den høje, sprøde og hvide stængel, der er det attraktive. Men bladene kan godt bruges i salatskålen.

    • Woh Sun – Lysgrøn. (40–80 dage)
    • Cracoviensis – Hvid tyk stok, grønne blade.
    • Spring Tower – Hvid tyk stok, grønne blade (55 dage)

    Giv HAVEN som julegave

    Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.