Gå til hovedindhold
Havebuket - foto: Lotte Bjarke
Havebuket - foto: Lotte Bjarke
Artikel for alle

Gør din skærehavedrøm til virkelighed

Drømmen om en skærehave, hvor der kan høstes blomster til en herlig strøm af skønne havebuketter hele sommeren, er ikke så svær at gøre til virkelighed.
Lotte Bjarke, hortonom - 
25. januar 2021

Skærehavedrømmen - buketter fra egen have

Drømmen om en skærehave er drevet af passion. Passionen for at fråse i blomster til vilde, skønne, naturlige buketter med personlighed skabt af blomster, der er dyrket og høstet lige uden for havedøren. I skærehaven kan du dyrke præcis de blomster, du bedst kan lide i de farver, du holder allermest af. Og du kan forsyne dig selv og dine heldige omgivelser med fine, friske blomster hele sommeren.

Havebuket - foto Lotte Bjarke

Skærehaven er ikke ukendt, den er et gammelt element i den danske havetradition. Men som altid mødes fornyelse og tradition i haven, der til alle tider har været leverandør af blomster til buketter. Det nye er at dedikere et særligt område af haven til målrettet dyrkning af blomster til at høste af, ganske som der høstes grøntsager i køkkenhaven.

Det er ikke svært at komme i gang med at realisere drømmen om skærehaven. Her er der nemlig ingen regler for hverken udseende, indhold eller omfang. Det er kort sagt dig, der bestemmer, og du kan selvfølgelig begynde med at udvælge et ganske lille areal til formålet, vælge de nemmeste blomster og så udvide projektet i takt med, at du får mod på mere. Præcis sådan går det som regel.

Alt, hvad du skal bruge til at komme i gang, er et stykke ledig, solbeskinnet jord, nogle poser frø og dit gå-på-mod. Tænk over hvilke buketter, der står øverst på ønskesedlen og anskaf dig frø efter det. Husk at tænke i variation, så du får sået både planter med store, iøjnefaldende blomster, lette skærme og høje spir. Og sørg for også at så diskrete pauseplanter som for eksempel enårige græsser. Så er vejen til de skønneste buketter sikret.

Fem sikre sommerblomster

  • Frøkenhat, Zinnia elegans
  • Håret solhat, Rudbeckia hirta
  • Haveridderspore, Consolida regalis (syn. Delphinium consolida)
  • Tandstikkerurt, Amni visnaga
  • Dusksalvie, Salvia viridis

 

Annonce