Gå til hovedindhold
Rose 'Goldfinch'
Foto: Laila Sølager
Artikel for alle

Goldfinch - en kæmpestor buskrose

Ingen pasning, overdådig blomstring og et naturligt udseende. Sådan skal planterne ved sommerhuset være – og sådan er rosen ’Goldfinch’.
Laila Sølager - 
26. juni 2008

Rosen ’Goldfinch’ er en gammel sort, der dateres tilbage til 1907 men som stadig er smuk, selvom den ikke bliver plantet ret meget længere. Den er særlig interessant for dem, som har en lidt vild have og plads nok. ’Goldfinch’ bliver 3-4 meter høj og 2-3 meter bred.

Med små hvidgule blomster i klaser blomstrer den, ikke hele sommeren, men nogle uger her i midsommertiden. Dejlig duft, men ikke så kraftig som fra andre historiske roser.

Planter du den med en pæl nær midten af planten, er der noget at binde de lange skud op ad. For ret beset er ’Goldfinch’ en klatrerose, der læner sig ind over foregående års grene, hvis den ikke får støtte.

Næsten tornløs

De lange ranker, der falder ned fra den voksne rosenbusk som kaskader af gult, er netop denne roses aktiv sammen med de næsten tornløse grene. Her er endelig en rose, der ikke er svær at dyrke lidt nærkontakt med.

Det betyder også at rose ’Goldfinch’ er nem at klippe i om vinteren, hvis den er blevet lige kraftig nok – man bliver ikke revet helt til blods som i andre buskrose-krat.

God til sommerhushaven

Har du sommerhus, hvor beplantningen ikke skal være haveagtig, men bare frodig og nem, er ’Goldfinch’ et godt bud på en rose, der kan lukke i skel eller omkring terrassen.

Dog tåler den ikke salt- eller havgus – så den er mest velegnet på østvendte kyster. Til gengæld tåler den lidt skygge.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.