Gå til hovedindhold
Mand med trillebør
Foto: Anders Bech
Artikel for alle

Gør køkkenhaven klar

Det er alt for tidligt at så køkkenhaven til her i marts, men du kan godt gå i gang med at gøre den klar.
Anders Bech - 
16. marts 2010

Det vigtigste for planternes vækst er den jord, de gror i. Nok ser vi mælkebøtter, der nøjes med en revne i asfalten eller mellem fliserne og uden det mindste muld i nærheden. Men skal du dyrke grønsager og opnå en god høst, skal du have en god og levende muldjord.

Med levende forstås en jord rig på regnorme, mikroorganismer, bakterier og svampe, der nedbryder organiske plantedele fra kompost, vissent grøngødning, dyregødning osv. Man kan sige, at kompost er et ”must” til køkkenhaven, hvis du vil opnå et godt muldlag.

Rod ikke for meget i jorden endnu

Dyrker du køkkenhaven økologisk, har du måske haft en ”dyne” af kompost liggende som et lag på jorden vinteren over, eller måske har du i eftersommeren sået grøngødning, som i vinterens løb er visnet ned. Hvis dette er tilfældet, skal det nu kultiveres ned eller graves ned i det øverste 10-15 cm lag jord.

Hvis du ikke nåede at gøre noget i efteråret, kan det nås endnu. Fjern først alt ukrudt, og læg så et lag kompost, champost eller komposteret dyregødning ud på jorden. Grav eller kultiver det ned i øverste lag.

Om foråret skal du ikke grave dybt eller rode alt for meget i jorden. Det er kun, hvis den er hård og sammenklemt, at den skal løsnes i dybden. Men kompost og gødning skal ligge i det øverste lag, for det er kun her, at regnorme, bakterier og svampe opererer.

Nok har komposten en vis næringsværdi, men der skal også tilføres lidt naturgødning. Dosér som der anbefales på posen, og drys evt. lidt mere ud, hvor kål, løg og selleri skal stå og lidt mindre, hvor der skal dyrkes salat og bælgplanter.

Skal der kalkes?

Det er godt med tilstrækkeligt kalk i jorden. Og skidt med for meget! Ph-værdien bør ligge omkring de 7.

Kål, løg og selleri skal dyrkes ved en ph-værdi på 7-7,5, mens kartofler og jordbær, hindbær, tomater helst vil nøjes med 6. Er du i tvivl om ph-værdien, er det klogt at få analyseret jorden.

Mener du, at værdien er passende, kan du drysse lidt kalk (ca. ½-1 kg pr 10 m²), hvor kål, løg, porre og selleri skal stå. Undgå at kalke, hvor der skal være kartofler og jordbær. I det hele taget er det en god regel kun at kalke det enkelte bed hvert tredje år.

Herefter rives bedene jævne og grenstumper og lign. fra komposten fjernes. Undgå at træde jorden fast. Det er vigtigt, at den er tilpas løs og luftig. Du kan fx varme jorden op, hvor de tidlige kartofler skal plantes ved at dække over med et stykke plastik.

Er jorden tilpas varm?

Det siges, at englænderne i gamle dage tog bukserne af og satte sig på jorden for at prøve med den bare ende, om jorden var tilstrækkelig varm. Føltes det rart, gik man straks ind for at hente frø og redskaber og såede. Føltes det koldt, gik man bare ind igen og ventede en uge, inden man forsøgte sig igen.

Sagen er, at jorden skal være tjenlig og bekvem. Spiring kræver tilstrækkelig varme, luftig jord og væde. Og forskellige frø kræver forskellige forhold.

De ”tidlige” urter som kørvel, spinat, radise og feldsalat kan sås allerede først i april, mens de ”mellemtidlige” som gulerod, ært, rødbede, salat kan sås sidst i april eller først i maj, og de ”seneste” urter som bønner og squash skal vente til langt ind i maj.

Men vurder altid, om jorden er varm og bekvem. Om du vil gøre ligesom englænderne i gamle dage eller blot fornemme dig frem, ja, det bestemmer du!

Annonce

HAVEN i august

Få inspiration til sensommeren i din have. Sådan får du succes med høstfloks, stort tema om bær, bliv vild med de vilde stauder, læs om to skønne danske sensommerhaver og meget mere.