Gå til hovedindhold
Foto: Istockphoto.com
Foto: Istockphoto.com
Artikel for alle

Gør rent i drivhuset

Om efteråret er det tid at rydde op og rengøre drivhuset, så det er klar til en ny sæson næste år. Her får du nogle tips til, hvordan du gør.

Her i oktober er det tid at rydde drivhuset, så du kan komme til at gøre rent. Selv om du ikke har tænkt dig at bruge drivhuset i vinterperioden til opbevaring af planter, er det alligevel klogt at rydde og rengøre nu i stedet for at vente til foråret. 

Det er vigtigt, at alle skadedyr, æg og skimmel udryddes her i efteråret, for ellers vil det overvintre og angribe nye planter til foråret.

Drivhuset gøres rent med vand og sæbe. Foto: Anders Bech.

Mange af drivhusets planter er stadig endnu med umodne frugter. Pluk alle tomaterne - også de grønne. Hvis der er flere røde tomater, end I kan spise de kommende dage, så frys nogle af dem. De grønne tomater kan pakkes ind i avispapir og modne i et skab.

Peber- og chiliplanterne ryddes for frugter. De sorteres efter styrke, vaskes, gøres kernefrie og skæres i mindre stykker, hvorefter de fryses ned i plastikposer.

De stærke chilifrugter lægges i små stykker i lag i en plasticæske med mellemlægspapir, så stykkerne ikke fryser sammen. Så er de klar til vinterens gryderetter.

Så skal der vaskes

Når planterne er ude, skal drivhuset vaskes af for at fjerne alger, skadedyr og æg. Brug varmt sæbevand pisket af brun sæbe.

Vask alting grundigt med en kost. Sørg for at komme ind i hjørner og sprækker. Giv hele drivhuset en tur både indvendigt og udvendigt.

Til sidst spules sæben væk, og de to øverste cm af jorden fjernes. 

Nye beboere i drivhuset

Når drivhuset er tørt, kan der sættes boblefolie op indvendigt, hvis du vil opbevare frostfølsomme planter i drivhuset hen over vinteren. 

Med boblefolie kan du skabe to isolerende luftlag, et mellem glasset og boblefolien, og et i boblerne i folien. Det giver en fantastisk isolering i et drivhus.

Nu er drivhuset klar til at modtage planter fra haven, som skal overvintre i drivhuset. Det kan være endivie- og Palla Rossa-salater, som graves op i køkkenhaven, plantes i flamingokasser og sættes ind.

Drivhuset er også et godt sted for krydderurterne, inden de kommer ind i køkkenvinduet. Det er fx persille, purløg, citronmelisse og mynte.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.