Gå til hovedindhold
Gråskimmel i vintergæk
Foto: Magnus Gammelgaard Nielsen.
Artikel for alle

Gråskimmel i vintergæk

Hvad kan du gøre for at forhindre svampeangreb i vintergæk?
Magnus Gammelgaard Nielsen - 
22. februar 2012

Gråskimmel er en af de mest almindelige plantesygdomme, og vi kender den fra et utal af forskellige plantearter. Gråskimmel i vintergæk kaldes på latin Botrytis galanthina, og det er en speciel art, der er tilknyttet vintergæk.

Svampen har ofte svært ved at angribe levende, sundt væv, medmindre der er små sår eller andre former for beskadigelser. Undtagelsen er, når der er langvarige perioder med høj luftfugtighed for eksempel under et tæt snedække og/eller hvis svampen har fået ”en madpakke” med.

I dette tilfælde en madpakke bestående af visne, døde blade, der ligger tæt omkring vintergækkerne. Under sneen har der i vinterens løb været temperaturer lige over frysepunktet, hvilket har været fint for gråskimlen.

Gråskimmel danner udover de grålige sporer, som spredes med luften, også såkaldte sklerotier, en slags hvilelegmer, der kan ligge i jorden i flere år, før de igen spirer.

Et gammelt råd går derfor ud på at grave de angrebne planter op med jord, og fjerne det hele fra haven. Har man kun en enkelt lille gruppe af vintergækker, er dette muligt.

Normalt er det dog ofte uoverskueligt. Det kan hjælpe at fjerne de visne blade om efteråret, så gråskimlen ikke har sin madpakke til rådighed. Og ellers kan man håbe på en vinter, hvor sneen bliver liggende i kortere tid, end den gjorde sidste vinter.

Annonce