Gå til hovedindhold
Fotograf: Magnus Gammelgaard Nielsen.
Tomater med griffelråd. Fotograf: Magnus Gammelgaard Nielsen.
Artikel for alle

Griffelråd i tomater misforstås ofte

Hvad er griffelråd, og hvad kan du gøre ved sygdommen, når de rammer dine tomater? Griffelråd i tomat og peberfrugt bliver ofte misforstået 
Morten Linnemann - 
25. juni 2019

Den udbredte plantesygdom griffelråd skyldes ikke kalkmangel i jorden, som mange haveejere ellers har læst. Forskning gennem de sidste 5-10 år viser, at årsagerne er nogle helt andre, og forebyggelsen derfor også skal gribes anderledes an.

Tomaterne vokser dag for dag, men pludselig opdager man, at de har mørke, indsunkne pletter i den ene ende. Griffelråd. En udbredt lidelse, der viser sig på frugterne i form af et karakteristisk råddent område, der starter, der hvor blomsten har siddet.

Bøftomaten er en af de tomatsorter, hvor sygdommen tit ses. - Fotograf: Charlotte Garby.

På engelsk bærer den derfor det logiske navn ”blossom end rot”. De fleste, der dyrker tomater, har på et tidspunkt oplevet problemet, men det kan også ramme peberfrugt, aubergine, squash og melon.

Griffelråd skyldes sjældent kalkmangel i jorden

Tidligere troede man, at årsagen til griffelråd skyldtes kalkmangel i jorden, som så medførte kalkmangel i planten. Forskning fra de sidste 10 år har imidlertid ændret på den opfattelse.

I dag er forskerne enige om, at problemet ikke kan afhjælpes med kalktilførsel, da det i stedet skyldes ustabile dyrkningsforhold.

Gretchen Voyle, der er vidensformidler for Michigan University i USA, formulerer problemet sådan her:

“Hvis man læser information i bøger eller online, kan man hurtigt komme til den konklusion, at griffelråd skyldes mangel på kalk. Og man beslutter sig derfor for at tilføre kalk til jorden. Nogle spørger os, om de kan tilsætte æggeskaller eller vande med mælk." 

"Ingen af disse usædvanlige løsninger vil hjælpe noget. Det egentlige problem er, at der ikke var vand nok i jorden til at transportere kalken.”

Kilde: Gretchen Voyle, Michigan State University Extension

Har du først fået griffelråd, skal du knibe de dårlige tomater bort. Resten af planten skal ikke kasseres. - Fotograf: Magnus Gammelgaard Nielsen.

Griffelråd skyldes stress eller vandmangel

Det er rigtigt, at forskere kan konstatere kalkmangel i frugter ramt af griffelråd. Men forklaringen er kun meget sjældent, at der mangler kalk i jorden. I stedet mener forskerne, at planten på grund af ustabile dyrkningsforhold ikke kan transportere kalken rundt og ud til alle celler.

I Danmark er kalkmangel i jord meget sjældent et problem, da der både i almindelig havejord og i købejord, er tilstrækkeligt med kalk – ligesom der også er kalk i vandet, hvis man vander med hanevand.

Så hvad er mere præcist årsagerne til griffelråd?

Generelt er forskerne enige om, at forklaringen på griffelråd er en af disse to:

 1. Vandmangel, der fører til, at planten ikke kan transportere kalk fra jorden og op i planten.
   
 2. Plantestress på grund af ydre faktorer, fx tørke, for høj lysintensitet, høj varme og for meget kvælstofgødning. Dette medfører, at kalk ikke kan transporteres ud til de celler, hvor den behøves.

Kilde: Scientia Horticulturae, april 2019

De to forklaringer ligger tæt op ad hinanden og forskerne kan ikke i dag fastslå, hvilken en af dem, der er mest præcis.

Overordnet er forskerne enige om, at problemet opstår, hvis planten på grund af ydre faktorer har været stresset, fx hvis den har manglet vand, stået for varmt eller er blevet overgødet.

Den stressede plante har derfor ikke kunnet transportere kalken fra jorden og op til planten, hvilket fører til cellekollaps. Problemet løses derfor ikke ved at tilsætte kalk til jorden.

Gode råd til forebyggelse

Griffelråd opstår under blomstringen, men viser sig først på frugterne. Måden at undgå griffelråd er derfor at skabe stabile forhold for planten, især i den periode hvor den begynder sin blomstring.

Når først symptomerne viser sig, kan de ramte frugter ikke reddes – dog kan de næste frugter på den samme plante være helt fri af griffelråd. Nøjes derfor med at smide de ramte frugter væk, ikke hele planten:

 • Undgå, at planten mangler vand ved at vande jævnt - ikke for meget og ikke for lidt. Jorden må gerne være en smule fugtig konstant, men må ikke soppe i vand.
   
 • Er du usikker på, om der er kalk nok i jorden, vand da med hanevand, der indeholder kalk.
   
 • Undgå at overgøde.
   
 • Undgå at planten står for varmt eller i for kraftigt sollys, fx i en alt for varm vindueskarm eller drivhus. Sprøjt evt. skyggepasta på drivhuset eller hæng et stykke fiberdug op til beskyttelse mod solen. 

Fakta om griffelråd:

Griffelråd er ikke en egentlig plantesygdom, men et såkaldt fysiologisk problem. Det smitter altså ikke andre planter, og kan ikke behandles med bekæmpelsesmidler. Det rammer især tomater, men kan også ramme aubergine, peberfrugt, squash og melon.

For tomater gælder det, at nogle sorter meget nemmere får griffelråd end andre. Det gælder bl.a. de aflange tomater, der er mere modtagelige, ligesom de store bøftomater også kan rammes. Små, runde cherrytomater får sjældent eller aldrig griffelråd. 

HAVEN i august

Få inspiration til sensommeren i din have. Sådan får du succes med høstfloks, stort tema om bær, bliv vild med de vilde stauder, læs om to skønne danske sensommerhaver og meget mere.