Gå til hovedindhold
japanpileurt
Japanpileurt er kommet hertil som prydplante. I dag er den en af de største trusler mod vores hjemmehørende flora. Foto Haveselskabet
Artikel for alle

Grøn souvenir kan være katastrofe for dansk natur

Det kan synes som en skøn ide at tage en plante med fra feriestedet til minde om en uforglemmelig rejse. Lad være, lyder det fra Landbrugsstyrelsen
Charlotte Garby - 
06. juli 2021

For os der har problemer med den iberiske skovsnegl, bedre kendt som dræbersneglen, kan man under indsamlinger af de ubudne gæster i køkkenhaven, nemt tænke -'gid den aldrig var kommet hertil'. Men det er den, og hvem der var ansvarlig for, at den første gang kom til landet skjult i en potteplante, ved heldigvis ingen.

Hensigten er god, når man snupper et botanisk minde med hjem fra ferien, men der er planter som ændrer karakter, når de lander i vores klima fremfor det klima, som de forlod. Vi risikerer, at de i vores klima opfører sig invasivt, og at vi ikke kan styre dem. Vi risikerer, at de spreder sig til naturen via frø, via jordskud eller måske via vores håndtering af affaldet fra planten. I værste fald kan en plante som ikke har sine naturlige fjender, hvad enten det er dyr eller måske meget høje eller meget lave temperaturer i klimaet, blive en trussel for vores hjemmehørende planter.

Det kan ske for selve planten, men derudover er der risiko for at den bringer usynlige fjender med over grænser.

- Netop nu er mange danskere på vej ud at rejse, og her kan det være fristende at tage en plante med hjem, men det er altså en dårlig idé. Planterne kan nemlig bære på skadelige bakterier, virus, biller eller svampesygdomme, som ikke kan ses med det blotte øje, siger enhedschef Kristine Riskær fra Landbrugsstyrelsens enhed for Planter & Biosikkerhed.

Indenfor EUs grænser må du som hovedregel medbringe plantemateriale så længe, det blot ikke er udryddelsestruede planter, der er omfattet af Washintongkonventionen. 

Kommer du fra et land udenfor EU skal din plante, dine frø, frugter eller snitblomster følges af et plantesundhedscertifikat fra oprindelseslandet. Dette er bevis for, at du ikke medbringer alvorlige skadegørere. Derudover er der sandsynligvis krav om, at dit medbragte plantemateriale skal importkontrolleres. Derfor skal du inden ankomst til Danmark anmelde til Landbrugsstyrelsen, at du tager det aktuelle plantemateriale med til landet.

Du kan læse mere om reglerne på Landbrugsstyrelsens hjemmeside her her.

En god regel er, at du altid overvejer om det virkelig er nødvendigt at medbringe plantemateriale udefra, da det er pålagt en risiko. Er du i tvivl, er det en god ide at lade være.

Annonce

Kom med til Cph Garden 2022

Fra den 30. juni til 3. juli bliver du igen inviteret til Danmarks største haveshow: Haveselskabets Cph Garden i Ballerup. 4 dage med over 100 forskellige foredrag, 8 unikke showhaver designet af udvalgte havedesignere til lejligheden, haveoplevelser, skønne stande og meget mere. Når billetten er købt, er der gratis adgang til alle foredrag.