Gå til hovedindhold
Grøftekant
Foto: Jeanette Roust Thysen
Artikel - Inspiration

Grøftekantsstemning i haven

Brug naturen som forbillede og bring stemningen ind i haven. Her får du forslag til nogle af de mange skønne planter og kombinationer, der skaber en varig stemning af grøftekant i haven.
Jeanette Roust Thysen - 
01. juni 2011

Her i juni blomstrer grøftekanterne og giver én lyst til at plukke en buket af alle de dejlige blomster, så man kan få en bid af grøftekanten med hjem. Hvorfor ikke skabe et varigt grøftekantspræg i din egen have?

Uanset havestil

Stilen behøver ikke at være gammeldags og romantisk for at kunne bære en beplantning med vilde planter. Faktisk er effekten også flot i minimalistiske haver. I moderne haver med stål og stramme linjer får haven og helheden en stærk kontrast og et skønt udtryk med en frodig og naturlig beplantning. Noget som især englænderne er eminente til at skabe.

Skønne skærmplanter

Når du vælger planter til den grøftekantsprægede og naturlige have er skærmplanter uundværlige. Kørvel, kvan, kommen, dild, fennikel, pastinak, persillerod og stjerneskærm er blot nogle af de talrige skærmplanter, der er velegnede til at skabe et let og naturligt indtryk i haven. Plantet tilfældigt og gentagne gange giver de en dejlig, rolig grøftekantsstemning i bedet.

Lægebaldrian giver vertikale linjer

En af de skønne skærmplanter, der er på nippet til at blomstre lige nu, er lægebaldrian Valeriana officinalis. Den er eminent til at skabe højde og sikre stærke vertikale linjer i bedet.

Trods sine 1-1,5 meter høje, oprette blomsterstande, klarer den sommervinden med oprejst pande. De fine skærme af blomster er sart lyserøde i udspring, blegner til hvide og spreder den skønneste sødmefulde duft omkring sig.

Med sine fligede blade skaber den fine, grønne tuer i staudebedet og danner en flot kontrast til større bladplanter, som hostaer, bregner og græsser.

I naturen vokser den ofte i fugtige områder. Den er imidlertid ret hårdfør, når først den får fat, og i haven er det min erfaring, at den slår sig ned overalt, hvor der er bar jord, selv i sandjord. Ligesom fingerbøl, akelejer og valmuer danner den mængder af frø efter endt blomstring og sår sig lystigt. Klip derfor blomsterstandene af efter endt blomstring eller ryk de spæde planter op, så er den til at styre

Yndige engblommer

Engblomme, Trollius, er en anden plante, der er med til at skabe en naturlig stemning med sine elskelige kugleformede blomsterhoveder og snitdelte, grønne løv.

Selv er jeg helt vild med de yndige sartgule hybrider, som sorten ’Alabaster’. Den er fantastisk til at skabe lyspunkter og lyse op i alt havens øvrige grønne løv, når den blomstrer i maj og juni.

I naturen vokser engblomme som navnet antyder på fugtige enge. Hybrider som ’Alabaster’, kan imidlertid også trives i almindelig fugtbevarende havejord. Blot udvikler den sig smukkest, hvis den klippes ned efter endt blomstring, får en gang kompost og vand i tørre perioder.

Brug også fingerbøl og græsser

Græsser, som den fine hjertegræs, Briza media, og forskellige varianter af spirformede fingerbøl, Digitalis, er også fantastiske til at skabe et naturligt og tilfældigt præg i haven, som kun kan gøre én glad.

Ved at gentage planterne skaber du ro i bedet. Alt efter smag, lys og jordbund kan du supplere med roser og stauder som margerit, høstfloks, og silkepæoner, for at skabe længere blomstring og yderligere fylde og farve i bedet.

Få magasinet HAVEN i oktober

Stort tema om vindyrkning i danske haver. Få 5 numre af HAVEN . Kun 345 kr.