Gå til hovedindhold
Fra The Landform Garden Bar. ved Hampton Court Palace Flower Show 2018. Foto: Helle Mogensen
Fra The Landform Garden Bar. ved Hampton Court Palace Flower Show 2018. Foto: Helle Mogensen
Artikel for alle

Gule blomster i haven

Gul er ikke er til at komme uden om, hvis man vil følge årets havemode, som den tager sig ud ved årets haveshows i England.
Gusta Clasen - 
24. juli 2018

I løbet af sommeren 2018 har vi besøgt to af de store haveshows i England, og en tendens er helt tydeligt: Gul er ligenu en af de mest fremtrædende farver i haven, hvis man spørger nogle af verdens dygtigste havedesignere, der har designet showhaver til de to præstigefyldte haveshows. 

Her får du designernes bud på skønne haver fyldt med gule blomster, fra den sarteste lysegule til den heftigste solskinsgule. 

Sartgule skærme i hvid bund

Selvom du aldrig rigtig bliver venner med solsikken, er det måske lettere at se ideen med de sartgule skærmplanter i showhaven ”The Health and Wellbeing Garden”. De passer eminent godt til de hvide blomster, både de lette skærme og de små i bunden. 

Foto: Helle Mogensen.

Gul solbrud i lilla selskab

Bevæger vi os forsigtigt over i en gul, der nærmer sig solsikken, så glider farven ofte bedre ned, hvis det er i kombination med masser af lilla.

Her er et fint eksempel er fra showhaven ”Countryfile’s 30th Anniversery Garden”, hvor de gule glimt fra solbrud, Helenium, får selskab af de svævende blomsterhoveder hos kæmpejernurt, Verbena bonariensis, lyseblå skærmlilje, Agapanthus, filigranagtigte spir hos perovskia samt de mørklilla hoveder hos staudesalvie.

Lupiner i gul førertrøje

Den gule farve var også meget fremme i årets showhaver ved Chelsea Flower Show 2018. Her ses gule lupiner, Lupinus, og hvide fingerbøl, Digitalis, i en bund af orange nellikerod, Geum. Her er et par motiver fra LG Eco-City Garden designet af Hay-Joung Hwang.

Gule lupiner i LG Eco-City Garden. Foto: Louise Møller

Fra LG Eco-City Garden. Foto: Louise Møller

Den gule farve deler vandene – eller rettere haverne.

Nogle haveejere elsker gult, mens endnu flere hader den. Gul opfattes af mange som pågående og discountagtig. Til nød kan de lyse- og limegule nuancer godkendes, mens knaldgule blomster er bandlyst i rigtigt mange haver.

Men det er synd, for den gule farve kan noget, når det gælder om at lyse op og løfte stemningen i en have.

Fra showhaven The Trailfinder South African Wine Estate ved Chelsea Flower Show 2018. Foto: Louise Møller

Hvorfor elsker vi at hade gult?

Gul er fuld af modsætninger. På den ene side er den gule farve stærkt stimulerende og insisterende. Den løfter humøret, spreder glæde og lyser op. Den forbindes med guld og rigdom og bringer solskin og sommer ind i haven. Gul er desuden selvtillidens og kreativitetens farve.

På den anden side kan for meget gult eller de forkerte toner få farven til at virke snavset eller anmassende. Optimismen bliver falsk - eller bare for meget og for påtrængende med al sin munterhed. Gul symboliserer for nogen uærlighed, fejhed og jalousi.

Med disse modsætninger i opfattelsen af gult, er det derfor ikke så mærkeligt, at vi har at gøre med en farve, som både er elsket og hadet.

Lysegule rølliker og tomatrød purpursolhat i showhaven Best of Two Worlds ved Hampton Court Palace Flower Show 2018. Foto: Helle Mogensen

  Otte tips: Sådan bruger du gult i haven

  1. Et par knaldgule blomster giver bedet kant og vækker opmærksomhed. Gul forstærkes med blålilla blomster.
  2. Gul kan blødes op og gøres mere afdæmpet med hvidt og grønt. Og desuden virker lysegul og limegul langt mindre dominerende end knaldgul.
  3. Gule blomster er gode til at forlænge sæsonen, da der findes mange forårs- og efterårsblomsterende planter med gule blomster.
  4. Placér gerne et bed med gule blomster mod øst eller vest, da den gule farve er særligt smuk i det varme morgen- og eftermiddagslys.
  5. Gule farver kan, ligesom hvide, ses længe efter, at solen er gået ned.
  6. Gule blomster eller blade i skyggen giver fornemmelse af solstrejf i bedet.
  7. Gult findes både i varme og kolde nuancer. Varm gul passer godt sammen med rød og orange, mens kold gul er smuk sammen med bl.a. blå og hvid.
  8. Gule blomster er også skønne sammen med gyldne græsser.

  Solstrejf i skyggen

  Planter med gule blomster eller blade er fine på et skyggefuldt sted, hvor de kan give fornemmelsen af, at et flimrende gyldent sollys trænger ned mellem træerne – også selv om bedet ligger i relativ dyb skygge.

  Gule planter til skyggen:

  • Lodden løvefod, Alchemilla mollis
  • Hosta med gule bladkanter fx Hosta 'Sagae'
  • Nogle arter af vortemælk bl.a. Euphorbia amygdaloides og Euphorbia robbiae
  • Stedsegrøn bispehue, Epimedium x perralchium 'Frohnleiten'
  • Nogle typer af skyggetålende dagliljer, bl.a. citrongul daglilje, Hemerocallis citrina.
  • Den lille stedsegrønne busk mahonia, Mahonia aquifolium.

  Gule euphorbia i The MG Garden ved Chelsea Flower Show 2018. Foto: Louise Møller