Gå til hovedindhold
Fra showhaven "Havedrømme til alle". Foto: Martin Sølyst
Fra showhaven "Havedrømme til alle". Foto: Martin Sølyst
Cph Garden 2019

Hannus havedrøm

Hannu Sarenström stod bag showhave HAVEDRØMME TIL ALLE, som blev kåret som "Publikums favorit" og fik en sølvmedalje af fagjuryen ved Cph Garden 2019.
25. juni 2019

Den kendte svenske haveforfatter og madguru Hannu Sarenström står bag showhaven "Havedrømme til alle", som var en af de 8 showhaver ved Cph Garden 2019. Haven er anlagt i samarbejde med Elite Anlæg. 

.

Juryen tildelte "Havedrømme til alle" en sølvmedalje.

Juryen mente bla., at haven med forholdsvis enkle midler skaber en dejlig stemning og et sted, man har lyst til at være - og det kræver et godt design.

Teamet bag "Havedrømme til alle" ved kåringen på Cph Garden. Hannu Sarenström ses til højre. Foto: Martin Sølyst

Om showhaven

Uanset om du har en stor eller lille have, påvirker den samme følelser, og bliver et sted at længes efter, når du ikke er der.

Hannu Sarenström har altid været tiltrukket af den lille have med dens begrænsninger og muligheder. Han mener, at det lille format giver en koncentration af det vigtigste i et haveliv.

"Det er selvfølgelig ikke ens for os alle, men for mig er det vigtigt at have en generøs blomstring i smukke kompositioner. Jeg vil gerne have staudeplantninger, der bringer tankerne hen på naturens blomsterenge. Selvom det er kulturplanter, og selvom det er små forhold, kan den blomstre fra det tidlige forår til det sene efterår."

"Siddepladser er naturligvis også vigtigt. Jeg vil leve midt i haven, så jeg er omgivet af det smukke. Der skal også være træer. Selvom det er en lille have, skaber de tag og en kølig plads under den vandrende skygge på varme sommerdage," fortæller Hannu Sarenström.

Alle elementer er vigtige for helheden og måske er køkkenhaven det vigtigste, mener Hannu.

"At dyrke sin egen mad giver en stor tilfredshed og en tilknytning til, hvad mennesket altid har gjort. Når jeg bliver gammel, vil jeg have en lille have med et drivhus, hvor jeg kan tage et hvil, læse bøger og nippe til forfriskende rosé, mens jeg kigger ud over engene. Den lille have er en koncentration af et langt haveliv og det skaber glæde."

Hannu Sarenstrøm

Om Hannu Sarenström

Hannu er særligt kendt for sin have ved Kinnekulle i Sverige og for sine bøger om haver og mad. Han er for nyligt flyttet fra Kinnekulle til Langeland for at starte på en frisk med en ny have og et nyt perspektiv. Herfra vil han fremover drive sin forfatter- og kursusvirksomhed.

Hannu Sarenström vil med sin showhave slå et slag for kolonihaven, hvor der skal findes plads til alt på et lille område. Køkkenhave, drivhus og i centrum et større område til at slænge sig og slappe af, omgivet af englignende beplantning med blomstrende stauder, buske og træer.

Vi har bedt Hannu Sarenström om at svare på fem spørgsmål om sin showhave:

Hvad bliver temaet i din showhave - og hvorfor?

"Min showhave vil det være en fortolkning af mit nye haveliv. Personlighed er vigtigt for mig."

Perspektivtegning af showhaven "Havedrømme til alle"

Hvad kan publikum forvente af showhaven?

"For mig er følelsen i haven det vigtigste. Haven kan være moderne eller klassisk, men atmosfæren er det vigtigste. Det skal være dejligt at opholde sig i en have."

Hvilke planter vil især være i fokus?

"Ha, ha, Klog af egne erfaringer lover jeg ikke nogle bestemte planter. Men selvfølgelig vil der være stauder i smukke kombinationer. Jeg vil inspirere publikum til at skabe smukke blomstrende bede derhjemme."

Hvad er dit særkende som havedesignere?

"Jeg tror, at min ”signatur” er en følelse af natur - selv om haven er en klar konstruktion. Jeg syntes, det er vigtigt, at en showhave også er realistisk. At de planterne, der er brugt, faktisk blomstrer i den tid, de skal blomstre, og at det er muligt at gøre haven efter hjemme i sin egen have."

Hvorfor vil du gerne være med ved Cph Garden 2019?

"I Sverige har jeg lavet mange udstillinger og showhaver, og nu da jeg er flyttet til Langeland, var det uimodståeligt at takke ja til Cph Garden. Jeg vil naturligvis gerne være en del af den danske havekultur, og jeg ser jeres invitation som en velkomst hilsen fra jer til Danmark."

Få masser af inspiration

I magasinet HAVEN kan du læse om nye tendenser, spændende haver, beddesign - og sjove "gør det selv" projekter. HAVEN udkommer 10 gange om året.