Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Havefestival - En fantastisk haveoplevelse

I weekenden den 13.-14. august 2022 åbner flere hundrede haveejere lågen for besøgende. Du er velkommen.
Bente Enert - 
18. juni 2021

At træde ind bag havelågen hos fremmede mennesker og få lov til at se deres private have er en helt fantastisk og inspirerende haveoplevelse. 
En gang om året holder Haveselskabet HAVEFESTIVAL, hvor medlemmerne opfordres til at "åbne havelågen" og vise haven frem. Tidspunktet skifter fra år til år for at vise havens forskellighed. I 2022 er det den 13.-14. august.

Levende haveglæde

Krydset bliver sat i kalenderen ligeså snart dato'en ligger klar - for det at komme ud og opleve helt specielle og private haver er den bedste inspiration til egen have, man kan forestille sig.  Det er ganske grænseoverskridende at gå ind af fremmede menneskers havelåge, men det er kun det første skidt, der er svært, for herefter er det haveglæden, der tager over. Det at møde andre, der synes, at "gå i haven" er lige så interessant som en selv er så givende. Man får personlige historier om havens udvikling, tanker om plantevalg og indretning - alt i alt en fantastisk inspirerende oplevelse. 

Mange forskellige haver

Det er medlemmer af Haveselskabet, der kan åbne deres have til Havefestival. Det er ikke en konkurrence om den pæneste, bedste eller smukkeste have. Det handler om at dele haveglæden og at vi skal inspirere hinanden.

For mange år siden til en vinsmagning, var der en, der spurgte:  - Er det her en god vin? Den vinkyndige, der afholdt smagningen spurgte om gæsten kunne lide vinen, hvilket han godt kunne - og dertil svarende eksperten:  - Så er det en god vin. På samme måde er det med haver - hvis du kan lide din have, så er det en god have, længere er den ikke. 

Når det så er sagt er der jo forskellige måder at dyrke have på - og vi er på forskellige stadier af vores haveliv - og livet generelt. Min egen have har lidt for mange skvalderkål, for jeg når ikke, i en hektisk hverdag med job og børn, at få holdt styr på dem, og når jeg skal ud og "nyde" haven har jeg måske mere lyst til at ordne nogle af de andre skønne ting i haven. Hvis du besøger min svigermors have, så er der helt sikkert ikke nogen skvalderkål - men derfor kan vi godt dele haveglæden og det at blive inspireret, når vi besøger andre haver. 

Tag en tur ud i det grønne

Hank op i et andet havemenneske og hør, om han/hun ikke vil med ud at se på haver under Havefestivalen. Jeg har prøvet at have mine børn med ud for at se på haver - og faktisk kunne det også noget (måske mest de haver, hvor der var hunde;-)). I år vil jeg tage en god haveveninde, svigermor og bonusmor med ud på tur i vores lokalområde -og måske er vi nødt til at tage begge dage i brug - for jeg har lige været inde og se, at der der er 8 interessante haver. Et godt råd er, at man kan nå (og rumme) 3 haver på en dag. Nogle steder har havejerne også plantesalg - og der kan du også finde "grønt guld" - nogle steder er der også en lille entre for at komme ind og se haven - og nogle steder er det muligt lige at sætte sig ned og nyde haven. 

Du vælger datoerne den 13.-14. august på oversigten, du finder ved at klikke her - og søg via kortvisning, så får du en oversigt over, hvilke haver, der har åbnet havelågen i dit område. 

Annonce