Gå til hovedindhold
Artikel for alle

HAVEN - en lyd- og performancevandring i Haveselskabets Have.

Alternativ havevandring. Kom med til en helt anderledes havevandring rundt i danske haver og parker. Oplev performanceforestillingen, 𝐻𝐴𝑉𝐸𝑁, i Haveselskabets Have den 10. eller 11. juni. Der er selvfølgelig billetter til medlemspris.
18. maj 2022

Havevandring på en ny måde

HAVEN er en lyd- og performancevandring, hvor puplikum føres rundt af performere blandt blomsterbede, buske og træer, imens de lytter til et lydværk i trådløse hovedtelefoner og får forskellige perspektiver på haven. HAVEN er en performativ fortolkning af en traditionel havevandring, hvor publikum inviteres til at indtage haven med hele kroppen og alle sanser. Forestillingen har premiere i Haveselskabets Have den 10. juni. Forestillingen kan opleves den 10. kl. 16 og 18 og den 11. juni kl. 11 og 13.

KØB BILETTER OG Læs mere her. Billetterne koster fra kr. 70 for børn og unge og 145 kr. for voksne. Prisen for Haveselskabets medlemmer er kr. 85. Forestillingen kan også ses andre steder rundt i Danmark. 

 

Hvorfor lave en alternativ havevandring?

HAVEN er en performativ havevandring, der undersøger haven fagligt, performativt og sanseligt interaktivt. Publikum får trådløse hovedtelefoner på og guides rundt til en montage af sanselige komponerede lydbilleder, interviews af fagligheder, der arbejder med havens betydning på forskellige måder, og personlige fortællinger fra haveejere af forskellige havetraditioner. 

Haven er det moderne menneskes mest direkte og nære forbindelse til naturen og til jorden. Her sår vi et frø, som vi få dage efter kan se spire frem og følge dets udvikling helt nært lige uden for hjemmets vinduer. Vi indgår i dialog med noget levende, der taler tilbage til os - et gensidigt samarbejde mellem menneske og natur. Frøene spirer, fuglene synger, mælkebøtterne kræver plads og roserne dufter, uanset hvad der sker udenfor havens rum - det vil gruppen bag performance forestillingen gerne sætte fokus på- 

Helga Rosenfeldt-Olsen og Alaya Riefensthal er performere og guider i HAVEN. Lydkunstnere Niels Bjerg og Morten Moesgaard har komponeret atmosfæriske lydsekvenser til audiowalken. Dramatiker Betina Birkjær og sanger Nini Bang og koreograf Sofie Christiansen har hver især indgået i skabelsen af værket med deres klare æstetik. Mette Obling Høeg er dramaturgisk konsulent. 

Hvad kan du opleve?

I HAVEN får både planterne, haveejerne og faglige kilder en stemme, imens publikum oplever underet at tingene omkring os gror og er levende. 

De to performere tager publikum igennem en dansk haves årstids dramaturgi fra den mørke vintersøvn til lysets tilbagevenden, der vækker de første spirer, igennem et hektisk og sprudlende forår og sommer hen mod et mættet efterår, hvor bladene langsomt visner og daler og før vi igen lægger os til at sove. Undervejs opstår sanselige møder med salvie og hyld, en hilsen fra kulturrosen, en sang om akelejen, havearbejderens dans og mælkebøttens protesttale. 

Når vi dyrker og bruger vores haver, styrkes tilhørsforholdet til ens hjem i det nære, men også et tilhørsforhold til jorden styrker - jorden under vores negle og Jorden som planeten vi bor på. At holde en have kræver altid en form samarbejde og dialog mellem mennesket og naturen, det kræver omtanke for andre arter og forståelse for deres levevilkår. I HAVEN undersøger vi forskellige former for magtbalance og stiller spørgsmål til publikum om, hvor bevidst relationen til deres egen have er. 

HAVEN spiller over hele landet i løbet af sommeren, flere af stederne (Ringkøbing, Brønderslev og Tambours Have)  er der særlig rabat for medlemmer af Haveselskabet. Læs mere her:

 

Man må være havemenneske, når man laver sådan en forestilling

Vi har spurgt Helga Rosenfeldt-Olsen om, hvorfor hun dog har fået sådan en ide. 

Hvorfor har du skabt en forestilling med haven som tema?

Jeg flyttede på landet og blev interesseret i haverummet som koncept, fordi det er et rum jeg ikke havde et forhold til forinden. Men da jeg så begyndte at putte ting i jorden og så, at det spirede og var levende og interagerede med, så jeg potentialet i det rum og fik lyst til at undersøge det nærmere performativt. 

Haven samler virkelig alle mennesker på tværs af alle mulige sociale og kulturelle skel - lidt ligesom at få børn: når man får et have har man pludselig noget til fælles med rigtig mange forskellige slags mennesker, der har alle mulige forskellige tilgange til det. 

Hvad er haveglæde for dig? 

Det er haveglæde for mig, at kigge ud af vinduet og se hvordan fuglene hopper rundt og prikker i jorden og har deres eget liv eller at gå en runde i haven og se de små spirer og opdage noget jeg havde glemt, jeg havde sået eller noget der kom af sig selv - og bare være til stede i det rum.  Jeg ved ikke altid, hvad jeg skal, når jeg går ud i haven, men den taler til mig, så når jeg går derud så finder vi ud af det sammen. Det er nærmest terapeutisk, fordi jeg bliver forbundet til jorden helt konkret og det er livsbekræftende og det giver håb, at der altid er noget, der spirer derude selvom verden brænder og der er store kriser.

 

Hvad håber du, at publikum får ud af at opleve HAVEN?

Jeg ønske at give publikum en mulighed for at reflektere over haven på en ny måde og at jeg kan tilføje nye dimensioner og nuancer til haverummet og vores dialog med dette, som de kan tage med ud i deres egne haverum. Jeg ønsker at de får en sanselig oplevelse, en oplevelse hvor de lander i deres i deres krop og er i nuet. Og så håber jeg at vække forundring og taknemmelighed for alt det, der er omkring os.

 

 

Annonce