Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Haven som corona-redningskrans

Hvis du synes haven har været din "Corona-redning" - er du ikke alene. Flere har søgt ud i haven under det seneste års nedlukninger, og for mere end 9 ud af 10 har det løftet humøret at være i haven. Det viser en dugfrisk undersøgelse, som Haveselskabet har foretaget. Haven har også under corona - gjort os i bedre humør.
Bente Enert/Nina Azoulay - 
08. marts 2021

Haven har gjort os i bedre humør under corona

Flere har søgt ud i haven under det seneste års nedlukninger, og for mere end 9 ud af 10 har det løftet humøret at være i haven. Det viser en dugfrisk undersøgelse, som Haveselskabet har foretaget. 

Køkkenhaven er vokset, de tilgroede hjørner har fået en overhaling, og det nye brændeskur er blevet til virkelighed. Haveejerne har haft travlt i haven det seneste år, hvor flere har brugt mere tid udenfor. Det viser en ny undersøgelse, Haveselskabet har foretaget blandt haveejere og haveentusiaster. 

Flere peger på, at det har givet dem ro i sindet at gå i haven og se årstiderne skifte og opleve fugle, egern og andet dyreliv på nært hold. Andre fortæller, at de har set haven med andre øjne og fundet nye måder at bruge det, som haven allerede har, i stedet for at suse af sted til byggemarkedet eller på planteskolen med en lang indkøbsliste. Nogle har droppet nye planter til blomsterbedet og i stedet valgt at dele og flytte eksisterende stauder. Andre har genbrugt brædder fra det nedlagte legehus til nyt brændeskur i stedet for at købe nyt.

Haven har gjort forskel i en svær tid

At 83 procent af haveejerne ifølge undersøgelsen har tilbragt mere tid i haven er måske ikke så overraskende. Mere interessant er det ifølge Haveselskabets direktør Charlotte Garby at 96 procent svarer, at de er blevet i bedre humør af at gå i haven under nedlukningerne. 

– Haven har gjort en positiv forskel for os i en meget svær tid. Undersøgelsen viser os, at uanset om man har plantet blomster, dyrket køkkenhave, bygget hønsehus eller ganske enkelt sat sig udenfor og nydt den friske luft, så har det løftet humøret at være i haven. Vi har gennem flere år talt om, hvordan fremtidens have kan give os ro i en hektisk hverdag og hjælpe os til at lade op og finde ny energi. Det har haven helt konkret gjort for tusindvis af danskere det seneste år, siger Charlotte Garby.

Det er tydeligt, at haven også vil få positiv betydning for os i fremtiden, påpeger hun. For selv om der efter et år med corona-restriktioner nu er fokus på at få åbnet samfundet igen, vil mange formentlig holde fast i de nye havevaner.

Corona har sat skub i en positiv udvikling i haven

– Allerede inden landet lukkede ned første gang, oplevede vi en stigende interesse for havelivet. Den udvikling har corona sat skub i. Vi mærker en markant øget interesse for havelivet – ikke kun gennem en stor tilstrømning af nye medlemmer, men i høj grad også i vores haverådgivning, hvor der har været kø på telefonerne i vinterens løb, selvom det jo traditionelt ikke er en travl tid i haven, siger Charlotte Garby. 

Haveselskabet har i sin haverådgivning kontakt til både nye og erfarne haveejere, og her står det også klart, at mange har brugt meget mere tid i haven det forgangne år. For det er både de meget erfarne haveejere og de helt nye husejere, der søger råd og vejledning.

– Gruppen af unge haveejere, som har boet i byen og nu er flyttet i hus og har fået deres første have, kommer der flere og flere af. I den anden ende er den ældre generation, som har haft have i 40-50 år, men som har brug for at vende nye ideer eller har spørgsmål til specifikke sorter. Og så er der spørgsmål om alt derimellem – fra pleje af hæk og græsplæne til etablering af surbundsbed og insektvenlige blomster, fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet. 

 

Haveselskabets undersøgelse om havelivet under corona-nedlukningerne viser, at: 

  • 83 procent har tilbragt mere tid i haverne
  • 96 procent siger, at de er blevet i bedre humør af at gå i haven. 

  • For 60 procent har haven gjort det muligt at invitere til fødselsdag, holde arbejdsmøder eller mødes med mennesker, de ellers ikke ville kunne se under nedlukningen. 

  • 52 procent har kastet sig ud i nye projekter i haven, som de ikke ville have kastet sig ud i før corona, men som der nu har været bedre tid til.

  • For 55 procent har corona-nedlukningen fået dem til at se nye muligheder i haven og givet dem nye ideer til, hvad haven kan bruges til.

  • 30 procent er begyndt at dyrke køkkenhave eller har udvidet den eksisterende køkkenhave under corona. 67 procent regner med fortsat at dyrke køkkenhave efter coronakrisen. 

  • 22 procent har under nedlukningen indrettet haven til nye formål som fx fitness, udekøkken, udebruser, bålplads eller lignende.

  • 50 procent har brugt haven mere i vinterhalvåret, end de plejer.   

 

Undersøgelsen er foretaget ultimo februar/primo marts og pt er baseret på 993 besvarelser fordelt over hele landet. 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.