Haveselskabets Køkkenhaveskole
Smager en gulerod direkte fra haven bedre? Kan man blive lidt selvforsynende på lidt plads? Velkommen til Haveselskabets Køkkenhaveskole. Vi håber, at du gennem det næste år vil kunne svare ja til begge spørgsmål.
Hvorfor smager egne afgrøder bedre?
Hen over de sidste år har vi, i Haveselskabet oplevet en stigende interesse i at dyrke køkkenhave. Men vi er også stødt på mange spørgmål og forhindringer, der har været forklaring på, hvorfor nogen ikke er gået i gang. Det er som om, der er en generation, hvor det at dyrke haven og køkkenhaven ikke har været i fokus - heldigvis er der så mange børnebørn og bedsteforældre, der har kunne dele have - og køkkenhaveglæden sammen. Men alle er jo ikke så heldige at de har en "havebedste" i familien, så derfor lancerer vi Køkkenhaveskolen.
I Haveselskabet er vi som havemennesker er flest
Nogen af os dyrker køkkenhave og andre ikke. Os der ikke har dyrket køkkenhave før har som beskrevet ovenfor mange undskyldninger for ikke at komme igang. "Det har jeg ikke tid til" eller "jeg har en meget lille have, så der er ikke plads til køkkenhave" og "Det kan jeg ikke finde ud af, for det er jo besværligt med sædskifte og alt muligt". Men så kom Huw Richards - englands nye køkkenhavekomet med bogen "Køkkenhave i et bed". Bogen beskriver, hvor meget man faktisk kan blive selvforsynende ved bare at have et højbed - og så var tanken om Køkkenhaveskolen født. Til Cph Garden 2022 var vi iøvrigt så heldige at få besøg af Huw Richards til Cph Garden - og når man hører ham tale om køkkenhaven, så lyder det jo ganske enkelt. Og det ved vi at vores køkkenhave passionata Mette Nylander Nørgaard vil give Huw ret i.
Mød en køkkenhave passionata
I Køkkenhaveskolen vil du møde Mette Nylander Nørgaard, det er hende, der dyrker sammen med jer i forløbet. Mette er uddannet biolog, men arbejder i dag med IT ledelse. Mette er ikke bange for at kalde sig selv en nørd, og vi er glade for at have en "køkkenhavenørd" med om bord i Køkkenhaveskolen.
Mettes have er en klassisk parcelhushave på 1200 m2 og hun arbejder på at blive selvforsynende. Mettes mantra er at alle skal have tid til at dyrke køkkenhave - og i løbet af forløbet vil du også blive introduceret til, hvordan Mette får tid til - samtidig med at have en erhvervskarriere - at dyrke køkkenhaven, og hvordan det ofte lige bliver hendes mentale pusterum.
Nu er det anden gang vi afholder Haveselskabets Køkkenhaveskole, og vi er sammen med Mette kun blevet endnu klogere på, hvilke forhindringer der kan være i opstarten af en køkkenhave. Vi har noteret os alle de spændende og relevante spørgsmål der er kommet i forløbet, og fundet ud af, hvad man godt kan komme til at tage for givet at "alle ved".
Alt det har vi taget med, I planlægningen af Haveselskabets anden omgang af Køkkenhavekolen. På den måde er vi sikre på, at alle der er med får en god oplevelse med at dyrke køkkenhave for måske første gang.
Vi glæder os til at komme igang - og vi er flere i Haveselskabets sekretariat, der dyrker med på sidelinjen.