Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Plantelatin for begyndere

Alle planter har et botanisk navn på latin. Der er flere grunde til, at det kan være en fordel at kende det botaniske navn. Her giver Haveselskabet dig plantelatin for begyndere.

Botaniske navne

Der kan være flere danske navne, som bruges om den samme plante, og dermed kan der opstå misforståelser. Det botaniske navn (latinsk navn) for planten gælder i hele verden, så på den måde bliver det også lettere at snakke "plantesnak" med folk fra andre lande. Ligesom det ofte er lettere at google efter det botaniske navn frem for det danske. Det botaniske navn kan også fortælle os noget om, hvordan planten ser ud, eller hvor den foretrækker at vokse.

Det botaniske navn stykkes sammen af et slægtsnavn, et artsnavn og evt. et sortsnavn. En lille huskeregel kan være at tænke på flyselskabet SAS, hvis du bliver i tvivl om rækkefølgen. Rækkefølgen er altid slægt – art – sort. Det botaniske navn skrives altid i kursiv, slægtsnavnet med stort forbogstav, artsnavnet med lille forbogstav og sortsnavnet i enkeltapostrof og ikke i kursiv. 

Slægtsnavnet

Det botaniske navn består af et slægtsnavn. Det skrives først og med stort begyndelsesbogstav. Det fortæller, hvilken planteslægt planten kommer fra. Som eksempel ser vi på Pinus, som er slægtsnavnet for fyr. Der findes mange forskellige fyrretræer: der findes skovfyr, bjergfyr og silkefyr mv. De hedder altså alle sammen Pinus. Det er artsnavnet, der kommer efter slægtsnavnet, som fortæller os, hvilken fyr der er tale om.

Artsnavnet

Efter slægtsnavnet kommer altså et artsnavn, og dette skrives med småt begyndelsesbogstav. Artsnavnet gør det muligt at kende forskellige planter fra samme slægt fra hinanden. Artsnavnet kan henvise til, hvordan planten ser ud, hvor den vokser, eller hvordan den har været anvendt. Har planten været brugt i lægevidenskaben, vil den ofte have artsnavnet officinalis.

Er det den mest almindelige art, kan den bære navnet vulgaris, fordi det betyder almindelig. Vokser den oprindeligt i skov, kan den have artsnavnet sylvestris, som betyder skov. Derfor er Pinus sylvestris en skovfyr. På den måde kan artsnavnet ind imellem hjælpe os med at forstå, under hvilke vækstforhold en plante vil trives bedst. Jeg fravælger fx som regel planter med artsnavnet pratensis, fordi det henviser til, at planten kommer fra fugtige vækstforhold, fx en eng.

I min have er der meget tørt, så det vil være logisk at antage, at en plante med artsnavnet pratensis ikke vil trives hér. Artsnavnet kan også fortælle om plantes farve: alba betyder fx hvid. Artsnavnet kan fortælle om plantens udseende, duft eller vækstform. Lodden løvefod har artsnavnet mollis, som betyder blød eller med bløde hår. Rundbladet hareøre har artsnavnet rotundiflolia, som betyder rundbladet, og ærteblomst har artsnavnet odoratus, som betyder duftende. Artsnavnet kan også antyde noget om plantens hårdførhed. Solsikke har artsnavnet annuus, som betyder et-årig.  

Sortsnavnet

Sortsnavnet er det navn, forædlerne har givet planten, når de har fremavlet en ny hybrid. Uden sortsnavn er der altså tale om den oprindelige art. Med sortsnavn har vi en hybrid. Sortsnavne kan være meget kreative. De kan være grebet helt ud af den blå luft uden sammenhæng med plantens udseende. Planten kan fx være opkaldt efter forædlerens kone eller børn, eller navnet kan henvise til plantens udseende. Har planten måske ”rosa kinder” kunne sortsnavnet indholde ordet "blush". Der findes en staude, en stjerneskærm, som er opkaldt efter min fætter – den hedder simpelthen 'Lars'. Det gør den, fordi den er fremavlet af min morfar, og han har valgt at opkalde den efter min fætter.

Synonymer

Der findes en del planter, som har skiftet botanisk navn. Her kan man undertiden se dem skrevet med to navne med et "syn." imellem, det betyder synonym. Fx hedder blomsten dusksalvie nu Salvia viridis, men tidligere hed den Salvia horminum. Da en del kender planten under det oprindelige navn, vil der være steder, hvor planten skrives med begge navne med et "syn." imellem som en slags service til dem, som endnu ikke har lært det nye navn: Salvia viridis syn. Salvia horminum.

Årsagen til, at plantenavne skifter en gang imellem, er ofte, at nyere genforskning har vist, at planternes slægtskab er lidt anderledes end først antaget, og nogle planter bliver derfor flyttet rundt. I den forbindelse får de nye navne.

Familier, underfamilier og grupper

Ud over slægtsnavnet inddeles planterne i klasser, familier, underfamilier og grupper. Et eksempel på en plantefamilie er kurvblomstfamilien. Kurvblomstfamilien er rigt repræsenteret blandt de blomster, vi dyrker i haverne. I kurvblomstfamilien finder vi blandt meget andet solsikke, morgenfrue, fløjlsblomst og georgine.

Inddelingen i underfamilier og grupper bliver for kompliceret at komme nærmere ind på her. Langt hen ad vejen er det nok at kende til planternes slægts- arts- og sortsnavne for at kunne begå sig i planteskolen. Så her stopper vi dagens lektion i plantelatin.

Et eksempel

I magasinet HAVEN skriver vi altid det danske navn først og herefter det botaniske navn og sortsnavn.

Fx. sankthansurt, Hylotelephium telepium 'Matrona' (syn. Sedum telephium 'Matrona'). 

Sankthansurt er plantens danske navn. Det latinske slægtsnavn er Hylotelephium, og artsnavnet er telephium. 'Matrona' er sortsnavnet. Sankthansurt er en af de planter, som har skiftet navn. Tidligere hed den Sedum telephium, og det er et navn, som man meget ofte støder på, hvis man tager på planteskolen eller køber planter på nettet. Derfor skrives det gamle navn i parantes til sidst.  

Det er dog ikke alle planter, der har et dansk navn, og i disse tilfælde vil det kun være det botaniske navn, der skrives. Har planten et kaldenavn, skrives det efter det botaniske navn. Fx. Melothria scabra, som kaldes jungleagurk.

Læs mere