Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Vild med de vilde

At bruge hjemmehørende planter fra naturen er ifølge Haveselskabet en af de markante nye tendenser i haven.

Vilde planter passer godt til den naturinspirerede havestil, som igennem flere år har været meget fremme ved de internationale haveshows, men de kan nu også sagtens bruges i helt almindelige villahaver.

Som det ses i dette smukke og vildt romantiske bed (ovenfor), kan du sagtens bruge hjemmehørende, vilde planter uden at gå på kompromis med havens skønhed. De vilde planter giver bedet en frodig, lidt skødesløs og afslappet stil, og de skaber samtidig en forbindelse mellem haven og naturen uden for havelågen.

Bedet er fra en showhave ved det berømte engelske haveshow Chelsea Flower Show i London i 2018. Her er de blomstrende skærme sat sammen med blandt andet blå iris og mørkerøde tidsler. 

Kniplinger fra grøftekanten

Skærmplanter med hvide, næsten kniplingsagtige blomster findes der mange af i grøftekanter, enge og skovlysninger, bland andet vild kørvel, vild gulerod og sødskærm

De vilde planter får ikke så store og prangende blomster som mange af deres forædlede haveslægtninge, men blomsternes mere beskedne størrelse og enkelhed giver dem en fin yndefuldhed, som gør dem nemme at passe ind mange steder i haven. 

Bier, sommerfugle og andre flyvende insekter foretrækker de vilde planter, hvis blomster gennem årtusinder er blevet tilpasset til de flyvende insekter, så de passer som hånd i handske. Det betyder, at insekterne let kan komme ind i blomsten og få fat i dens pollen - til glæde for både bi og blomst.

Vild have, biodiversitet, vilde haver, pæn vild have

Fra stranden til køkkenhave

En vild plante, som det bestemt er værd at dyrke i haven, er strandkål. Den vokser vildt ved de danske strande, men trives også fint i haven, hvis den plantes i veldrænet og gerne sandet jord. 

Strandkålen er spiselig og har fået en renæssance, da den bruges meget i det nye nordiske køkken. Den kan sågar købes som udplantningsplante i en del havecentre. Strandkålen har den fordel frem for andre kåltyper, at den er flerårig, og derfor er tidligt i gang om foråret

Her ses den sammen med engelsk græs - en anden vild strandplante, som er fin i haven.

Vild have, biodiversitet, vilde haver, pæn vild have

En bund af duftende skovmærker

Skovmærke, som gror vildt i danske bøgeskove, er her plantet i forkanten af et bed, som også er set ved Chelsea Flower Show. Bagved ses lodden løvefod, kamassia og snefrytle. 

Skovmærke blomstrer med små, hvide blomster i maj-juni. Hele planten indeholder kumarin, som giver den en karakteristisk duft af nyslået hø. Den breder sig gerne og er fx velegnet til at skabe en miniskovbund i haven på et skyggefuldt sted sammen med anemoner og hulrodet lærkespore. 

Træerne i skovhaven kan også være hjemmehørende arter af røn og hvidtjørn, som egner sig fint som små træer i haven. 

Vild have, biodiversitet, vilde haver, pæn vild have