Grillet svin med frisk æblekompot
”En enkel ret, som smager fuldstændig fantastisk med balancen mellem det salte, det søde, fedmen og syren fra æblet. Man kan godt argumentere for, at det ikke har noget med en kompot at gøre, men så kald den lige det, du har lyst til, så længe smagen er der!” - Jakob Ørstrup, kok.
Til 2 personer:
2 skaftkoteletter, ca. 2 cm’s tykkelse
Salt & peber
2 spsk. smør
1 madæble
½ lille rødløg
Skal af ½ citron
8 blade salvie
Sådan gør du:
Grill koteletterne på en meget varm grill eller grillpande i 2-3 min. på hver side. Krydr med salt og peber undervejs.
Smelt smørret i en lille kasserolle over middel varme.
Imens snittes æblet i fine tern af ca. 5x5 mm. og løg snittes i fine tern. Riv skallen af den halve citron fint.
Snit salviebladene groft, og kom dem i det nu smeltede smør. Lad det blive på varmen i 1 min.
Tag nu kasserollen af varmen. Vend æble, løg og citronskal i. Smag det til med salt og peber.
Tag koteletterne af, og lad dem hvile i et par minutter inden servering.
Anret koteletterne med rigeligt af den friske kompot lige inden servering, og nyd det sammen med en portion kogte kartofler, et godt brød eller… Velbekomme.
Kokkens køkkentip:
- Læs altid opskriften igennem, inden du går i gang, og planlæg din arbejdsgang, så hviletider passer med tilbehøret.
- Udnyt syrligheden fra madæblerne i det salte køkken, hvor vi ofte tilføjer eddike eller citronsaft. Friskheden, de bringer, klæder mange tunge retter både med og uden kød. Med både syre og sødme bringer æblet en masse smag til retterne, en egenskab som de søde spiseæbler ikke har.