Grønkål - vinterens grønne drys
På en vinterdag kan udbuddet af grønt i haven være meget begrænset. Derfor er grønkål et oplagt valg til køkkenhaven, hvis du vil have friskt grønt om vinteren.
Grønkål glimrer især ved at være en meget hårdfør plante. Selv ved minus 20 grader – og endda endnu lavere temperaturer - kan du hente friske blade til vintersalat, suppe eller dagens grønne drys. Faktisk smager kålblade sødere efter frost, fordi stivelsen i bladene omdannes til sukkerstoffer.
Grønkål er den type kål, som står den vilde kål nærmest. Vild kål stammer fra middelhavskysterne og de engelske og franske atlanterhavskyster. I Danmark har den glatbladede grønkål været kendt siden middelalderen, mens den krusbladede type kun har været dyrket i et par hundrede år.
Sund og rig på vitaminer
Mange forbinder kål med julemad, men kål burde være daglig kost, fordi den er sund, drøj og god for fordøjelsen. Grønkål egner sig fint som erstatning for salatblade i vinterråkoster f.eks. blandet med appelsin, tyttebær, æbler, nødder, selleri og gulerod.
Det er grønkålsbladene, som er den foretrukne spise, og næringsindholdet er et af de fineste for kål med C-vitamin, jern, kalk, B1-vitamin og caroten. Der er flere spændende sorter, bl.a. 'Redebor', der udvikler mørkviolette krusede blade og 'Red russian', der er en mørk fligetbladet grønkål med mørk violette ribber.
Lad kålen blomstre
Prøv at lade grønkålsplanterne stå til foråret, hvor de vil springe i blomst og afsløre gule korsblomster. De dufter honningagtigt og tiltrækker forårshungrende bier.
En kål i blomst er et flot skue, og de gule blomster er fine at plukke og drysse over salat eller lægge på en ostemad.
Sæt kolorit på vinterhaven
Pyntekål regnes for en kål med prydværdi, men alle former for kål kan spises, så her er det fantasien, der sætter grænserne. Pyntekål giver vinterhaven lidt kolorit med orange og røde farvetoner i bladene. Den er også en hårdfør kål, der bliver kønnere efter frost, fordi de farverige blade bliver mere iøjnefaldende.
Pyntekålen er en nær slægtning til grønkålen og regnes for en bladkål. De farverige blade kan snittes og indgå i salater, eller de kan dampes og stuves som grønkål.
Stammer fra Japan
Pyntekålens mange forskellige varianter kan vi takke japanerne for. De blev interesserede i den europæiske kålart og forædlede den. Det resulterede i mange smukke og farverige pyntekål, hvis navne afslører det japanske ophav. De hedder bla. ’Tokyo red’, ’Osaka’ og ’Nagoya’.
Har du pyntekål indenfor i potter, og har de mistet de fine farver, kan du med lidt held plante dem ud i haven. Hvis vejret er frostfrit, gror planten videre og får hurtigt de kønne røde og hvide farver igen.