Lad grøntsagerne blomstre
Fik du ikke høstet alle grøntsagerne i køkkenhaven? Så kan du stadig nå at få glæde af blomsterne i salatskålen.
Alle grøntsager får blomster på deres vej til at producere frø, men normalt høster vi dem, før de når at blomstre. Men hvis du lader dem blomstre, kan du bruge blomsterne fra nogle grøntsager som pynt i salatskålen.
Mange af køkkenhavens planter er toårige og blomstrer først efter en kuldeperiode. Så hvis du ikke nåede at få grøntsagerne høstet inden vinteren, vil de blomstrer næste sommer, hvis du lader dem være. Det gælder bl.a. porrer, de fleste typer af kål og persillerod.
Andre køkkenurter som fennikel, salat og spinat går i stok, når planterne har nået en bestemt størrelse eller efter en varm og tør periode.
Spiselig pynt
Blandt andet kan blomsterne fra disse fem grøntsager, bruges som spiselig pynt:
- Radise
- Salatsennep/rucola
- Broccoli
- Squash
- Almindelig ært (ikke ærteblomst)
Ikke alle grøntsagsblomster kan spises!
Ikke alle blomster kan spises, selvom de kommer fra grøntsager. Nogle kan ligefrem være giftige, så hold dig til grøntsagsblomster, du med sikkerhed ved er spiselige.
Dem, du ikke er sikker på, kan du i stedet bruge i buketter, eller du kan lade deres fine blomster pynte blandt alt det grønne i køkkenhave.
Spis ikke blomster fra planter af natskyggefamilien, som kartofler, tomater, peberfrugter, chili og aubergine, da de kan være giftige. Også blomster fra pastinak og selleri skal du holde dig fra, da de indeholder et stof, der kan give et slemt udslæt.
I magasinet HAVEN 1-2, 2015 kan du læse mere om spiselige grøntsagsblomster.